Шуменският университет удостои проф.Иван Йорданов

Известният български византолог проф. д.и.н. Иван Йорданов получи в четвъртък званието „Доктор хонорис кауза“ на Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" на официална церемония. Тя се състоя в залата на Регионалния исторически музей в Шумен и бе кулминация на научната конференция „Пътуване към България“. Лично кметовете на Шумен и Велики Преслав Любомир Христов и Александър Горчев, общински съветници, зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов и много учени уважиха награждаването.

sait-1

Почетните знаци - медал, плакет и грамота на старобългарски и на латински език му връчи ректорът на Университета проф. д.и.н. Георги Колев. Проф. Иван Йорданов изнесе академично слово на тема "Шумен - център на българската и византийската сфрагистика с международно признание и авторитет".

Професорът е автор на 9 монографични изследвания и повече от 200 научни статии и съобщения в наши и чужди издания. Ръководил е филиала на Националния археологически институт с музей при БАН - Шумен. Главен редактор е на списание “Нумизматика, епиграфика и сфрагистика”. От 2005 г. е директор на Научния център по византинистика към Факултета по хуманитарни науки на ШУ. Член на международната асоциация по византийска сфрагистика. През 2009 г. проф. Иван Йорданов бе удостоен и със званието Почетен гражданин на Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България