Шуменският съд прекрати делото Каменички срещу Сарафов

Тричленен състав на Окръжния съд в Шумен се произнесе окончателно с прекратяване на делото, заведено от следователя Страхил Каменички срещу зам.-главния прокурор на Република България Борислав Сарафов. Със свое решение от края на миналата седмица окръжните магистрати потвърждават определението на Районния съд в града, с което бе прекратено делото. Това съобщиха от пресслужбата на съда в понеделник. Съдът не е приел за основателни доводите на Каменички и неговия защитник и е намерил, че Районния съд правилно е приложил чл.132 от КБ.

Както стана известно, до внасяне на тъжба в шуменския съд и образуване на наказателно дело от частен характер, се стигна по повод жп.инцидента в шуменското село Хитрино. На 20 декември в Шумен при наблюващия казуса прокурор Маргарита Георгиева се събират следователи от националната следствена служба и зам.главният прокурор Сарафов. На срещата Каменички се почувствал засегнат от реплики отправени към него от страна на Сарафов, който му бил казал, че има заешко сърце, защото не е повдигнал обвинение на машинистите.

В решението на Окръжния съд в Шумен се пояснява, че Районния съд е приел, че наказателна отговорност на магистрат за служебни действия в служебно качество не може да се търси по дела от частен характер. Шуменският Окръжен съд съобразява следното - според чл.132 ал.1 от Конституцията на Република България, при осъществяване на съдебната власт прокурорите не носят наказателна отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер и съобразно чл.5 ал.2 нейните разпоредби имат непосредствено действие.

Затова наличието на имунитет срещу наказателно преследване е пречка за предприемане на наказателно преследване по изричното и пряко действие на Конституцията на Република България. Безспорно е че към 20 декември Сарафов е заемал длъжността заместник на главния прокурор и поради това при изпълнение на неговите служебни действия той има функционален имунитет – той е наказателно неотговорен, освен ако извършеното не представлява умишлено престъпление от общ характер, пише в решението. И се уточнява, че е следвало да бъде отказано образуването на производството по ал.1 т.1 на процесното наказателно частен характер дело.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право