Шуменски студенти в международна кампания за търсене на астероиди

Студенти от Шуменския университет „Еп.Константин Преславски” са включени в международна кампания за търсене и проследяване на астероиди. Тя се организира от Международната колаборация за астрономическо търсене към Хардин-Симънс университета в САЩ. В нея участват два български екипа – „Ловци на астероиди” от Астрономическата обсерватория на Шуменския университет с ръководител д-р Сунай Ибрямов и „Ученическа космическа агенция” от Астрономическа обсерватория - Варна с ръководител доц.Веселка Радева.

Българските студенти ще търсят астероиди заедно с екипи от САЩ, Великобритания, Индия, Белгия, Панама, Уругвай, Иран, Никарагуа, Беларус, Бразилия, Румъния, Турция и Португалия. За получаването на наблюдателните данни се използва 1.80-м Pan-STARRS1 телескоп на Хавайския университет. В продължение на два месеца студентите от Шуменския университет ще получават астрономически изображения на различни участъци от звездното небе и с помощта на професионален софтуер ще търсят нови астероиди и ще определят екваториалните координати на вече известни. Това ще доведе до изчисляване на точните им орбити и получаване на окончателни номера от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз.

За да се справят успешно студентите от специалностите „Астрономия”, „Физика”, „Астрономия и метеорология” и „Медицинска физика и радиоекология” са преминали обучение. Именно в студентските си години в Шумен по време на кампаниите през 2010 и 2011 г., д-р Сунай Ибрямов стана откривател на над 30 астероида. Три от тях вече са потвърдени от Центъра за малки планети.

Коментари

Задължително поле