2 инцидента за по-малко от 2 часа са предизвикали неправилно пресичащи коли на прелези

Габриела Медарова остава в ареста

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

Валентин Радев за чумата: Всички, които отиват в засегнатите райони, разнасят зараза

16 годишна катастрофира, докато се учи да шофира

Откраднаха близо десет хиляди лева от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“

За Русия е нормално да води хибридни войни, заяви Ангела Меркел

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Бургаски математици с медали от Хонг Конг

Русенка благодари на шуменските полицаи за спасени 10 000 лв.

Тръмп готов да наложи по-високи мита на целия китайски внос

Прокуратурата поиска арест за педофил

Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животни

Федерацията по щанги плати глобата от 250 хил. долара на IWF Тя беше наложена след положителните допинг проби от март 2015 г.

Кметът Фандъкова глоби фирма за увредено дърво при ремонта на „Граф Игнатиев“

Шуменски студенти в международна кампания за търсене на астероиди

Снимка: Архив

Студенти от Шуменския университет „Еп.Константин Преславски” са включени в международна кампания за търсене и проследяване на астероиди. Тя се организира от Международната колаборация за астрономическо търсене към Хардин-Симънс университета в САЩ. В нея участват два български екипа – „Ловци на астероиди” от Астрономическата обсерватория на Шуменския университет с ръководител д-р Сунай Ибрямов и „Ученическа космическа агенция” от Астрономическа обсерватория – Варна с ръководител доц.Веселка Радева.

Българските студенти ще търсят астероиди заедно с екипи от САЩ, Великобритания, Индия, Белгия, Панама, Уругвай, Иран, Никарагуа, Беларус, Бразилия, Румъния, Турция и Португалия. За получаването на наблюдателните данни се използва 1.80-м Pan-STARRS1 телескоп на Хавайския университет. В продължение на два месеца студентите от Шуменския университет ще получават астрономически изображения на различни участъци от звездното небе и с помощта на професионален софтуер ще търсят нови астероиди и ще определят екваториалните координати на вече известни. Това ще доведе до изчисляване на точните им орбити и получаване на окончателни номера от Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз.

За да се справят успешно студентите от специалностите „Астрономия”, „Физика”, „Астрономия и метеорология” и „Медицинска физика и радиоекология” са преминали обучение. Именно в студентските си години в Шумен по време на кампаниите през 2010 и 2011 г., д-р Сунай Ибрямов стана откривател на над 30 астероида. Три от тях вече са потвърдени от Центъра за малки планети.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.