Шуменци зареждат най-евтиното гориво

София заема шесто място в класацията, Видин и Монтана плащат най-много

Разликата е до 6 стотинки за литър 

Бензин и дизел поскъпнали с 3-4 стотинки за месец

Шуменци зареждат автомобилите си с най-евтиното гориво в страната. Това показва класацията на цените на горива по области в края на август. Най-достъпната цена на бензин и дизел се задържа вече месец в Североизточна България. Там и двата вида гориво се продават средно по 1,74 и 1,75 лв. за литър, като бензинът е с 5 ст. по-евтин от средната цена за страната, а дизелът е с цели 6 ст. надолу. Пропан-бутанът в Шумен струва 0,80 лв./литър, което е с 4 ст. по-малко от средното ниво за страната.

С 3 ст. по-ниска от средната е цената на литър бензин А-95 в Пловдив. Градът беше със сравнително високи стойности на горивата през лятото, но в последните две седмици се забелязва намаление. Нафта в града под тепетата може да заредите за 1,77 лв./литър (-4 ст.), а газ за 0,82 лв./л (-2 стотинки).

Дизелът във Велико Търново е с 5 стотинки по-евтин от средната цена на бензиностанциите в страната (1,76 лв. за литър), а бензин А95 в старата столица се търгува по 1,76 лв./л (-3 ст.) При пропан-бутана разликата е едва 1 ст. надолу в цената (0,83 лв./л).

В София горивата също поевтиняват спрямо средните цени за страната, като за две седмици от седмо място, столицата се изкача една позиция нагоре. Бензин А95 на софийските бензиностанции струва средно по 1,76 лв. за литър, което е с 3 ст. под средната цена за страната. Дизелът в столицата също е с 3 ст. по-евтин (1,78 лв./л), а пропан-бутанът се продава по 0,83 лв./л, или с 1 ст. по-евтино. В Северозападна България продължават да зареждат най-скъпите за страната горива - с до 2 стотинки над средната цена, като Видин и Монтана са на дъното на класацията.

В края на август средните цени за страната са съответно - бензин 1,79 лв./л, дизел 1,81 лв./л и газ - 0,84 лв./л. Цените на горивата са поскъпнали, макар и минимално, спрямо предходния месец, съответно с 4, 3 и 2 стотинки за литър.

Пластмасова пломба заменя оловната 

Нови правила за контрол на бензиностанциите

Искат резултати от 2 или 3 лаборатории

Нови правила при проверки за качеството на горивата прие правителството с промени в наредбата за изискванията за качеството на течните горива. Въвежда се нова процедура, ако бензиностанцията оспори получените резултати. Промяната предвижда решението да се взема на база на резултатите на две или три лаборатории, когато е критично при гранични стойности. Причината, според вносителите от Министерството на икономиката, е да се избегне неоснователно налагане на високите санкции, заложени в закона.
Друга промяна предвижда при проверка съдовете с контролните проби да се затварят с еднократна пластмасова пломба с шестцифрен номер и лого „ГД „ККТГ”, а не както досега с оловна пломба. Според експертите тя е достатъчна да гарантира целостта на пробите и невъзможността за манипулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари