Шуменци на протест за водата

Шуменци излязоха на протест срещу високата цена на водата в петък по инициатива на БСП. Недоволните се събраха пред сградата на областната управа в Шумен по времето, когато КЕВР обсъждаше поредното вдигане до 3,32 лв. за кубик. "Всички тук сме в качеството си на граждани, за да изразим несъгласие с поредното увеличение на цената на водата", обяви лидерът на БСП-Шумен Веселин Пенчев. Водата на шуменци скочи през октомври т.г. от 2,64 лв. на 3,22 лв./кубик, а от 1 януари готвената цена е 3,32 лв. Протестиращите настояват цената да бъде върната на 2,64 лв.

В петък протестиращите искаха да знаят кой е гласувал бизнес-плана на ВиК-дружеството, който позволява скока на цената и скандираха "оставка". Пред тях бяха изчетени имената на шуменските общински съветници, казали "да" на бизнес-плана и протестиращите ги освиркваха. Минути преди 11 ч. решиха, че трябва да влязат в областната управа, нахлуха вътре да търсят губернатора Стефан Желев, въпреки обясненията на портала, че той е в командировка.

С протестиращите разговаря заместникът му Петко Шаренков, който опита да обясни, че има проект за пречиствателна станция. Множество отказа да чуе аргументите му и се насочи към сградата на общината. Там бе оповестено, че групата съветници от БСП ще предложи на редовната сесия в четвъртък, 21 декември, да бъде преразгледан бизнес-плана на ВиК-Шумен. Веселин Пенчев призова хората да се съберат пред кмеството в 9 ч., за да разберат решението на съветниците.

По време на протеста се чуха предложения шуменци да плащат водата по лев, защото нямат пречиствателна станция, а други настояха - никой да не си плаща водата до намаление на цената й.

Полицията в Шумен извършва проверка за евентуални нарушения на обществения ред по време на протеста за цената на водата, който беше придружен с влизане на гневна група в областната управа. Оттам не уточниха кои участници са извикани или пък са потърсени да дадат сведения. Известно е обаче, че лидерът на БСП-Шумен Веселин Пенчев е трябвало да представи плана и наличното разрешително за протеста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България