Шуменци откриха Фестивал на щастието

Български ритми покориха град Синоп

Ансамбъл "Шумен" с главен художествен ръководител Катя Кайрякова покори сърцата на публиката по време на Фестивала на щастието в турския град Синоп. Танцьорите бяха поканен да открият Дните на черноморския курорт в северната част на Турция на 8, 9 и 10 септември. Шуменци поведоха празничното дефиле, което премина през централните улици на града. Шествието беше посрещнато пред паметника на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк до пристанището, а по-късно започна и концертната програма.

В четири композиции ансамбъл "Шумен" представи песни, музика и танци от различни фолклорни области на България. Всяко от изпълненията беше посрещано с бурни аплодисменти, а сред публиката имаше и български изселници от Шуменско и Новопазарско. Магията на българската ритми, насторението на народните танци и песни, пъстротата на красивите пирински, шопски, добруджански и тракийски носии създадоха неповторима празнична атмосфера в първия ден на фестивалните дни в Синоп.

По покана на турската страна сред официалните гости бяха зам.-кметът на община Шумен инж.Боян Тодоров, председателят на Надзорния съвет на "Алкомет"АД и на УС на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже. По-рано те бяха посрещнати от зам.-кмета на Синоп Исмет Дамароглу и Дериа Кьокдемир, председател на сдружението "Обединени сили", което организира фестивала. "Щастливи сме да ви приветстваме в нашия град. Ние вярваме, че любовта е чувството, което има силата да ни обединява и да ни прави щастливи. Сигурно заради това никак не е случайно, че за поредна година в нашите национални проучвания жителите на града се самопределят като най-щастливите хора в държавата", каза артистичният ръководител на събитието Волкан Атълган.

Инж. Тодоров благодари за гостоприемството и сподели, че добрите междусъседски отношения са само в полза на хората от двата града и предпоставка за съвместни културни прояви. Фикрет Индже също поздрави участниците. Той изрази своето лично убеждение, че като представител на бизнеса е много важно да подкрепя социални и културни проекти, които да допринасят за развитието на обществото.

Синоп е едно от най-красивите места по Северното Черноморие на Турция. Разположен е на полуостров, живописно заобиколен от планини и великолепна панорама към морето. Населението му е около 50 000 души, а през активния летен сезон стига до 250 000.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони