Шуменци подадоха над 10 200 декларации

Само един работен ден остава за подаване на декларациите за физическите лица и плащането на данъка върху доходите, без начисляване на лихва. Крайният срок изтича на 30 април. "Електронната система да деклариране на доходите и плащане без такси ще работи денонощно в празничните дни, включително до полунощ на 30 април", казва по повод наближаващия краен срок за обявяване на доходите директорът на "Обслужване" в НАП Боряна Георгиева.

В офиса на НАП в Шумен до момента са приети 10 209 броя декларации, като повече от 5 300 са подстъпили с електронен подпис и ПИК код. За същия период на м.г. броят на подадените декларации за доходи от 2017 г. е 15 113, а по интернет са били подадени 6 658 декларации.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП, достъпна на сайта www.nap.bg.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат Осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

И през тази година от приходното ведомство предлагат възможност за клиентите си да проверят всички изплатени им суми извън трудов договор през 2018 г. чрез електронна услуга с ПИК или е-подпис. В справката се виждат всички хонорари, възнаграждения по граждански договори и други, които могат просто да бъдат преписани в декларацията. Така, според данъчните, рискът от пропуски и грешки значително намалява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България