Шуменци се поклониха пред Апостола, честваха и 140 г. свобода

Шуменци честваха в сряда 140 години от своето Освобождение, поклониха се и пред паметта на Апостола. Тържествата в града започнаха в храм „Свето Вознесение Господне“, където архиерейският наместник отец Димитър отслужи панихида в памет на загиналите и молебен за здраве и благоденствие. На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф.Борислав Беджев, зам-кметове, представители на културни и просветни организации и граждани.

В словото си отец Димитър припомни, че в ден като днешния се прекланяме пред делото на всички герои, дали живота си за свободата на Шумен. Той допълни, че тези празници ни събират и е изключително важно да сме обединени в радостта от постигнатото и заедно да преодоляваме трудностите в тежки моменти.

Проявите, посветени на 140-годишнината от Освобождението на Шумен и 181 г. от рождението на Васил Левски продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите руски воини в кв. „Млада гвардия“ и пред бюст-паметника на Дякона в центъра на града.

„Днес е паметен ден за България и за Шумен. Датата 18 юли винаги буди гордост като емблема на свободата. На този ден преди 181 години е роден най-свидният син на България – Васил Иванов Кунчев – Левски, на този ден преди 140 г. в Шумен изгрява свободата“, каза в словото си уредникът на къща-музей „Панайот Волов“ Милена Георгиева.

Празникът ще продължи в 18,30 часа на пл. „Освобождение“ с концерт-спектакъла „140 години свободен Шумен“ с участието на НД „Традиция“, които ще пресъздадат с жива картина паметни събития от освобождението. За шуменци ще пее и група „Епизод“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България