Шуменци трети по ползване на интернет

Снимка: Архив

В Шуменско 68% от хората на възраст между 16 и 74 г. използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично /при 61,9% средно за страната б.а./. Това отрежда трето място на региона сред 28-те области в страната. Първа е област София - 75%, а най-отзад е област Търговище - 42,8%. Иначе жителите на Шуменско са първи в страната по достъп до интернет в домовете си/77,9%/.

В Шуменско жените са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа, сочи още статистиката, която се базира на анкетно проучване. Значителни са различията и при редовно използващите интернет по образование. Регистрирана е правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на ползване на глобалната мрежа.

Над 88% от лицата с висше образование са регулярни потребители и едва 42,2% от хората с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

През настоящата година 9,2% от хората в област Шумен /20,7% средно за страната/ са използвали интернет за взаимодействие с държавната администрация. По този показател първа е област Монтана - 36,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони