Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Министър Танева: Няма нарушения при първите 14 проверени къщи за гости

Може ли да ми намалят заплатата без мое знание?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 юни 2019

Кметът на Благоевград даде курбан за здраве

Арестуваха кмета на Костенец (обзор) Радостин Радев предлагал подкуп на общинар, за да гласува “правилно”

Мария Габриел: Суперкомпютърът у нас ще помогне в борбата със заболявания като рак и Алцхаймер

Чаатай Улусой залюби колежка от „Вътрешен човек“ В сериала има сърдечна връзка с Мелек, извън снимачната площадка - с полицайката Сема

ЕС може да замрази преговорите за митническия съюз с Турция

Шуменче спасява стари учебни пособия от школата Осмокласникът Георги приема дарение Правец 16

Хранилищата на българските училища са пълни със стари учебни помагала – от географски карти и табла до шрайбпроектори, микроскопи и препарирани птици. Прашасват ненужни за учителите с навлизане на новите технологии, но един 14-годишен ученик от Шумен ги смята за огромна ценност. От четири години осмокласникът събира всичко, изхвърлено от школата в града, вече се е пресрамил и сам иска да инспектира складовете с учебни находки, купува и разменя с други колекционери.

Снимки: Цветелина Георгиева и Архив

Защо трупа странната колекция? Първо, защото му е любопитно как се е преподавало преди десетилетия и второ, защото му се струва, че тогавашните пособия са били доста интригуващи и могат да бъдат полезни и днес. Не на шега Георги призовава сегашните педагози да се замислят как да образоват децата в класните стаи по-занимателно. „Не наблягайте на суха теория, показвайте повече. Навлязоха дигиталните технологии, но май и те не се ползват достатъчно“, констатирал е 14-годишният Георги.

През април неговото училище СУ „Сава Доброплодни“ му предостави цяла зала, за да може да покаже с какво са преподавали учителите по време на соца и осмокласникът подреди над 300 експоната. Експозицията „През ключалката на стария кабинет“ остана чак до 9 май, за да успеят да я разгледат всички. „Млада учителка по български език и литература много се заинтригува от моята киномашина и филмите ми за нея. Казах й, че трудно ще си намери. Моята съм я купил за 100 лв. и ще й я предоставя, за да покаже филма „Бай Ганьо в Иречек““, разказва Георги. Педагози с дълъг стаж споделили, че самите те виждат за първи път някои от пособията и нямат идея как се борави с тях. „Стигнах до извода, че и преди е било, както сега – имало е много неща, но не са били предоставяни на всички училища“, казва малкият всезнайко.

Да трупа необичайната колекция се запалил случайно – както си вървял към дома по ул. „Съединение“, видял да изхвърлят от съседно училище малки кутийки, пълни с диапозитиви. Изобщо не знаел какво отнася у дома, но майка му му обяснила, че по нейно време са ползвани при преподаване. Така се запалил и вече има над 16 000 диапозитива по различни предмети, много диафилми, работеща киномашина, три микроскопа, почти нов магнетофон „Унитра“ с учебни ролки, десетки табла, географски и исторически карти, много пособия за интересно преподаване на химия и физика… Георги демонстрира нагледно как се сглобяват молекулите на различни химични елементи и обяснява, че така всеки ще ги запомни по-лесно. Най-старият предмет в колекцията му е 60-годишен учебен филм по география за ледниците.

Училищата хвърлят, а Георги спасява, такъв е най-вече принципът на сбирката му. Затова призовава: „Ако някое училище смята да изхвърля, нека ми се обади, ще прибера всичко. Къса ми се душата като видя някой да се разделя с такива интересни неща. Аз винаги ще имам място за още нещо ново“.

А къде побира толкова материали – на тавана на баба си е превзел два гардероба, няколко шкафа и една етажерка. Пенсионерката е сред малцината, които разбират страстта му.

Благодарен е и на учителката Виолета Петрова, която му е помогнала да открие някои от експонатите, дала му е и свои. Никога няма да забрави и как в СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен, където отишъл да попита за нещо ценно и ненужно, го посрещнали учтиво, говорили му на „вие“ и после му предложили да избира от пълна маса с антики за преподаване. Напълнил една торба с учебни плочи по руски, история, български… Щастлив е, че е спасил и 7 препарирани птици, нарочени за бракуване в неговото училище. Казва, че на колекцията му, за да е представителна й липсва компютър „Правец 16“. Очаква някой да му дари. „Това ми е една от мечтите, защото много ценя българската техника и това, което са постигнали по онова време трябва да го съхраня. Имам и дискети за Правец“, обяснява шуменецът.

Иначе момчето със странна колекция учи в паралелка „музика“. Свири на пиано, посещава два хора – градския „Бодра песен“ и училищния, попива уроци по рисуване, ходи на клуб „Дебати“. Почти няма свободно време. Признава, че понякога в часовете му доскучава, защото „не да се хваля, но повечето неща в природните науки ги знам, интересувам се и съм ги чел от диапозитивите и диафилмите“. Като не му се слуша урока, започва да умува над колекцията и да си води записки, а учителите не го смятат за неуважително, казва Георги.

След изложбата в неговото школо ще бъде пусната анкета сред учениците, разработена с личното му участие. Ръководството ще пита учениците как искат да изглеждат учебните кабинети и по какъв начин да се преподава. „Отворени сме за всякакви съвети от ученици“, казва директорът Албена Иванова-Неделчева.

Георги не е пълен отличник. Признава, че математиката не му е в кръвта. „Не съм по точните науки, въпреки че обичам да ми е точно и подредено“, смее се пианистът. Обяснява: „Не се стремя на всяка цена да съм отличник, а да знам“. Важна му е и стипендията – към 22 лв. на месец, за да може да инвестира и занапред в колекцията си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.