Шумен без вода две денонощия за ремонти

Град Шумен и селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово ще бъдат без вода максимум две денонощия тази седмица. Съседният Велики Преслав ще бъде без вода за 24 часа, а в Търговище ще бъдат засегнат само един квартал за къс период. Както "Труд" писа, планираното безводие се налага заради належащ ремонт на 20 аварии по довеждащия водопровод от язовир "Тича".

Източването на водпровода ще започне в полунощ, 00:00 часа на 17 януари, петък и от „ВиК - Шумен” предвиждат пълненето му да стартира по обяд - 12:00 часа на 18 яунари, събота. След пускането са нужни между 6 и 12 часа за пълнене на системата. Именно изпразването на целия водопровод и пълненето му удължава сухия режим.

Това оповести инж. Галин Ганчев на работна среща в сряда при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, която събра кметовете на трите засегнати града и специалисти от ВиК-дружествата, за да стиковат последно действията си преди ремонтите.

Осем екипа на „ВиК - Шумен” и четири от Търговище ще ремонтират авариите. Две са по-тежки и те са в тунел под пътя до с. Хан Крум. Там пожарната ще помогне за по-бързото източване на водата.

От началото на годината от шуменското ВиК са ремонтирали 8 аварии по стария довеждащ водопровод. Изграждането на ново трасе е наложително, известно е, че ще струва 55 млн.лв.

От РЗИ-Шумен са проверили качествата на всички извори и вече са обявени годните за пиене и опасните.

Коментари

Задължително поле