Шумен гостува с киноафиши в Будапеща

Шуменският музей има най-богатата колекция у нас

Шуменският исторически музей гостува в Българския културен институт в унгарската столица Будапеща с уникалната си колекция от киноафиши. Експозията „Унгарско кино в Шумен“ представя най-доброто от богатата колекция на музея, свързана не само с българското, но и със световното филмово изкуство. Включени са филмови плакати от 30-те и 80-те години на ХХ век.

Експонираните афиши са на филми с участието на едни от най-известните унгарски от това време, които бързо се налагат на унгарския и на българския екран. Имена като Зита Селецка, Паал Явор, Каталина Каради, Ида Турай, Клара Толнай стават любимци на шуменската публика. Все повече започва да се говори за унгарските филми „Данко Пища“, „Видение край езерото“, „Вълшебният кафтан“ и много други.

Най-ранният афиш в колекцията е от филма „Съдбоносна пролет“ от 1939 г., като са показани и по-късни на унгарски филми, създадени и прожектирани в годините след края на Втората световна война до демократичните промени през 1989 г.

На официалното откриване в края на миналата седмица присъстваха представители на българската и словашката общност в Унгария и много гости, любители на седмото изкуство. Пред посетителите беше завъртян и унгарския игрален филм „Старият валс“ от 1941 г.

Изложбата се реализирана със специалната покана на българското самоуправление на Община Йожефварош, Будапеща и след одобрено проектно предложение на шуменския музей по програма „Мобилност“ на НФ„Култура“.

Както "Труд" писа, шуменският музей притежава 2280 киноплакати, благодарение на големия колекционер Ростислав Бакалов-Рости и близките му, направили дарение.

Коментари

Задължително поле