Шумен до 36 часа без вода за ремонт на водопровода

Снимки: Авторът

Режим и в Търговище, и Велики Преслав

Идната седмица, на 17 януари, жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище, които се водоснабдяват от язовир "Тича" ще бъдат без вода заради мащабен ремонт на довеждащия водопровод. Авариите по старото трасе са поне 20, за тях се знае от края на м.г. и екипи от ВиК-дружествата в Шумен и Търговище започват съвместно и бързо отстраняване. Изпразването на системата започва вечерта в четвъртък/16 януари/ срещу 17-ти, за да може от петък да стартират ремонтите. Това бе решено във вторник на работна среща, свикана от областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, която събра кметовете на трите засегнати града - Любомир Христов на Шумен, инж.Янко Димитров на Велики Преслав, д-р Дарин Димитров на Търговище, областния управител на Търговище Митко Стайков, шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим, на пожарната комисар Иван Иванов, на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова, управителите на ВиК-дружествата, директори на болнични заведения, военни.

По план режимът трябва да засегне Шумен и Велики Преслав за до 36 часа, а в Търговище безводието да продължи най-кратко - до 12 часа.

Предложението ремонтите да се извършат в края на седмицата, когато предстоят почивни дни, децата не са в градините и училищата дойде от кмета на Шумен Любомир Христов и се прие от присъстващите.

Предстои ВиК-специалисти да обследват трасето, да набележат какво ще им бъде нужно за ремонтите, дали трябва да премахват дървета и храсти. Идната сряда отново ще се съберат и ще стиковат действията си.

Стана ясно, че шуменската болница разполага с резервоар, в който има вода за 4 дни. Болницата във Велики Преслав ще реши режима с бидони.

От община са готови да доставят бутилирана вода на възрастни хора, на които храна носи Домашния патронаж.

Военните разполагат с 40 водоноски, но от РЗИ-Шумен напомниха, че те трябва да се хигиенизират. До деня на режима техните инспектори ще са проверили водата от всички обществени чешми в районите и ще изнесат кои могат да се ползват.

Категорично бе обяснено, че вода в язовир "Тича" има достатъчно за потребителите - 170 млн.кубика. ВЕЦ "Моста" не работи, екоравновесието в р. "Камчия" ще се поддържа с отток от 0,22 млн.кубика вода месечно.

Коментари

Задължително поле