Шумен изнася честванията за Войников в Браила

185 г. от рождението на възрожденския учител, драматург, журналист, музикален и театрален деец Добри Войников и 160 г. от създадения от него Първи ученически многогласен хор у нас честваме тази година, а съгражданите му от Шумен изнасят тържествата чак в Браила, където е работил. Тази седмица, на 10 ноември, когато е рожденият му ден по стар стил, шуменски представители ще посетят Румъния. В браилския театър "Мария Филоти" хор "Родни звуци" ще изнесе концерт с песни на български и румънски. Там за първи път ще се завърти и филмът "Революционерът на духа", посветен на Войников. Той е триезичен и е по сценарий на проф.Кина Вачкова.

За да популяризират музикалната дейност на енциклопедиста Войников шуменски специалисти подготвят и Международна научна конференция, обяви в сряда проф.Стефан Хърков от Шуменския университет. На 22 и 23 ноември видни учени ще изнесат доклади и ще обединят изследванията за Войников като музикален педагог, оркестров диригент и създател на първия многогласен хор. Участниците ще заседават на три места в Шумен - в къща-музей „Добри Войников“, в читалище „Д. Войников 1856“, както и в Педагогическия факултет на Шуменския университет.trsh0811-1

Съпътстващата програма на форума предвижда общоградски концерт на 22 ноември с участието на пианистката проф.Роксана Богданова, шуменската Симфониета, хоровете „Бодра песен“ и „Родни звуци“, и академичната хорова формация “Венета Вичева“.

Община Шумен, Народно читалище „Добри Войников – 1856“, Регионалният исторически музей и ШУ „Еп. Константин Преславски“ организират поредицата от инициативи до края на годината, посветени на юбилея.

На 21 ноември на сцената на ДКТ „В. Друмев“ ще се играе „Началото на криворазбирането“.

На 24 ноември в Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“ е конкурсът „Аз рецитирам българска възрожденска поезия“. В същия ден в Къща-музей „Добри Войников” ще започне Флашмоб – песни от Войников при съвместно изпълнение на хор „Родни звуци”, хор „Бодра песен” и представителен хор на СУ „Сава Доброплодни”.

За по-малките е предвидено ученическо състезание, което ще се проведе на 10 и 11 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България