Почина Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Шумен иска по-голям прием във филиала за сестри и акушерки

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му д-р Светлана Маркова/вляво/ се срещнаха с ректора на на МУ-Варна проф.Красимир Иванов/вдясно/. Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ във Варна, за да обсъдят възможността да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал на ВУЗ-а в града. Общинското ръководство има такова желание. На срещата присъства и проф. Соня Тончева, директор на филиал, както и зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.
„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в града“, каза градоначалникът Христов.

Проф. Иванов благодари за далновидността на кметското ръководство и лично на кмета за усилията и подкрепата при откриването на филиала: „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно“.
Обсъдена е възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

По думите на проф. Тончева за периода 2005-2015 г., когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се обучават 133 студенти. 66 медицински сестри са провели стажовете си по проекта на МОН, академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Продължава модернизирането на базата в Шумен, до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.