В САЩ извършиха първото пълно присаждане на пенис

Pavell & Venci Venc’: Дано не се влюбим в една и съща жена

Риболовец стана първенец с 5-килограмов шаран на състезание в Елена

Арестуваха дядо, заплашил с пистолет опонент

Спецпрокурори влязоха в ДАИ-Благоевград, има арестувани

Основателят на Амазон ще получи награда за бизнес иновации в Германия

Шефът на КЗП за двойните стандарти при храните: Търговецът трябва да посочи основателна причина за това

Президентът на Армения: Липсата на вяра в бъдещето изкара хората на улицата

Трактор затисна и уби 83-годишен мъж

Земетресение с магнитуд 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има пострадали

Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Шумен иска по-голям прием във филиала за сестри и акушерки

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му д-р Светлана Маркова/вляво/ се срещнаха с ректора на на МУ-Варна проф.Красимир Иванов/вдясно/. Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ във Варна, за да обсъдят възможността да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал на ВУЗ-а в града. Общинското ръководство има такова желание. На срещата присъства и проф. Соня Тончева, директор на филиал, както и зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.
„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в града“, каза градоначалникът Христов.

Проф. Иванов благодари за далновидността на кметското ръководство и лично на кмета за усилията и подкрепата при откриването на филиала: „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно“.
Обсъдена е възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

По думите на проф. Тончева за периода 2005-2015 г., когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се обучават 133 студенти. 66 медицински сестри са провели стажовете си по проекта на МОН, академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Продължава модернизирането на базата в Шумен, до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.