Шумен иска по-голям прием във филиала за сестри и акушерки

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ във Варна, за да обсъдят възможността да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал на ВУЗ-а в града. Общинското ръководство има такова желание. На срещата присъства и проф. Соня Тончева, директор на филиал, както и зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.

„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в града“, каза градоначалникът Христов.

Проф. Иванов благодари за далновидността на кметското ръководство и лично на кмета за усилията и подкрепата при откриването на филиала: „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно“.

Обсъдена е възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

По думите на проф. Тончева за периода 2005-2015 г., когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се обучават 133 студенти. 66 медицински сестри са провели стажовете си по проекта на МОН, академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Продължава модернизирането на базата в Шумен, до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони