Иззеха 9 уредби и задържаха петима при полицейска операция в Сливен

Неизвестни подпалиха бездомници в Берлин

Горски пожари в Латвия унищожиха повече от 1000 хектара

Прокуратурата издаде европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо

Мая Манолова: Над 15 болници са във фактически фалит

Дете на година и половина оцеля, след като изпадна от кола на пътя в Кърджали

Арестуваха 55-годишна жена, подала на фалшив сигнал за бомба

66-годишен мъж е загинал при пожар в Кюстендилско

Доналд Тръмп към иранския президент: Никога повече не заплашвайте САЩ

Учени установиха как да се справим с наднорменото тегло

Броят на жертвите на атентата в Кабул достигна 23

Градушка нанесе поражения в девненски села

Благоевградската общественост почете 76 години от гибелта на Никола Вапцаров

Дни на Украинската култура в Бургас

Д-р Дечо Дечев: Ако на политиците не им хареса планът ми за действие, ще бъда управителят на НЗОК с най-кратък мандат

Шумен иска по-голям прием във филиала за сестри и акушерки

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместникът му д-р Светлана Маркова/вляво/ се срещнаха с ректора на на МУ-Варна проф.Красимир Иванов/вдясно/. Снимка: Община Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов се срещна с проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов“ във Варна, за да обсъдят възможността да се увеличи приемът на студенти в Медицинския филиал на ВУЗ-а в града. Общинското ръководство има такова желание. На срещата присъства и проф. Соня Тончева, директор на филиал, както и зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова.
„За нас е важно присъствието на Медицинския университет в Шумен. Тук е създадено едно от първите училища за медицински сестри в страната и се радвам, че след прекъсване от 10 години тази традиция беше продължена с откриването на филиала в града“, каза градоначалникът Христов.

Проф. Иванов благодари за далновидността на кметското ръководство и лично на кмета за усилията и подкрепата при откриването на филиала: „Дефицитът на медицински кадри в страната е много голям, общините ще се сблъскват с този проблем все по-често и решението беше наистина много навременно“.
Обсъдена е възможността общината и университетът да кандидатстват съвместно по програми, които подпомагат и финансират дейности в областта на здравеопазването.

По думите на проф. Тончева за периода 2005-2015 г., когато в Шумен нямаше филиал, в града са се завърнали само две медицински сестри и една акушерка. В момента тук се обучават 133 студенти. 66 медицински сестри са провели стажовете си по проекта на МОН, академичният състав е мотивиран повече студенти да учат и да останат да работят в града. Продължава модернизирането на базата в Шумен, до началото на следващото лято ще бъдат оборудвани нови зали с роботизирани тренажори и виртуални симулатори за провеждане на практическите занятия на студентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.