Шумен кани руски инвеститори

 

Кметът на Шумен Любомир Христов покани руски предприемачи да инвестират в Инудстриалния парк на града. Това стана по време на среща с генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук в петък. Дипломатът пристигна на опознавателна визита в Шумен.

"Поставили сме си амбициозната задача да развием индустриалната зона на града. Там строят инвеститори от чужбина и страната, но руски все още нямаме. Чрез вас отправям покана към руските предприемачи. Ще се радвам да възстановим и традиционно добрите си в миналото търговски отношения", каза Христов.

От руска страна също беше заявено желание за активизиране на икономическите контакти. Лукянчук покани Шумен за участие в първия форум на побратимените градове от България и Русия, който ще се проведе във Варна на 9 юни. "Планираме този форум да стане ежегоден и да помогне за развитието на икономическите и културните връзки между двете страни", обясни генералният консул.

Зам.кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова представи пред руските гости възможностите за инвестиции в балнеологията на Шумен и припомни, че преди близо 40 г. минералният извор в шуменското село Мараш е открит от руснаци, копали за нефт. "Нефт няма, но минерална вода има. Правим проучване на качествата на водата.

Общината подписа договор за разконсервиране и опитно водочерпене от сондажа. Находището е с дълбочина близо 3 км, ще бъде направена балнеоложка оценка и тогава ще бъде издаден сертификат за приложение", обясни д-р Маркова.

Генералният консул пое ангажимент, когато документацията с техническите характеристики на мястото са готови, да съдейства за популяризиране на тази информация сред бизнеса в неговата страна. Той благодари на кмета Христов за съдействието, което общинското ръководство оказва на Руския клуб в Шумен за осъществяването на съвместни културни инициативи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони