Шумен под атака на ало измамници

Снимка: Архив

Повече от 15 са получените сигнали от граждани в оперативната дежурна част на ОДМВР- Шумен в четвъртък, които са съобщили, че ги атакуват измамници по телефона. На прицел са взети телефонните номера на жители на Шумен и съседния град Нови пазар.

Схемата е добре позната - искане за съдействие от мним полицай за специализирана акция за залавяне на мошеници. На стационарен телефон звъни непознат, който се представя за "инспектор Димитър Попов от Криминална полиция" и обяснява, че телефонът, на който звънят, е намерен в списък на задържана група измамници. Понеже един от тях все още е на свобода, е много вероятно да се опитат да мамят по телефона. „Полицаите“ съветват хората да бъдат внимателни. По време на разговора дават несъществуващ номер 9112. Следва второ обаждане от непознат, който съобщава, че близък е пострадал в инцидент и за лечението му са нужни между 10 и 15 000 лева. Следват люти заплахи, ако парите не бъдат предоставени. Хората са били плашени, че ще разбият домовете им и ще ги убият.

Следва трето обаждане от "полицай" спасител и инструкция да се съберат всички налични пари и да се оставят пред входа на жилището или да се хвърлят през тераса.

Призоваваме хората да не дават пари на непознати, да не оставят пред вратите си и да не изхвърлят парични средства през терасите, колкото и убедително да им звучат хората от отсрещната страна на телефона, оповестяват от шуменската полиция. "Припомняме, че няма практика, в която полицията да иска пари от хората за съдействие", категорични са от шуменския пресцентър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право