Шумен почете Свободата си

Снимки: Цветелина Георгиева

Освобождението и рождението на Васил Левски чества в един ден, 18 юли, Шумен. Двете съдбовни събития всъщност, донасят Свободата. В Шумен честването започна с панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие в храм „Свето Възнесение Господне“.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметници и паметни плочи, свързани с Освобождението на Шумен. По-късно тържествена церемония събра пред паметника на Васил Левски ръководството на града - кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му, специалният гост генералния консул на Руската федерация Владимир Климанов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим, ръководители на Шуменския гарнизон и много граждани с децата си. Паметникът на Апостола на свободата беше отрупан с венци и цветя на признателност.

По повод двете годишнини слово произнесе Станимира Ангелова, уредник в къща-музей "П. Волов". В деня на рождението на Апостола, градът чества и 141 години от Освобождението на Шумен от турско робство. Въпреки подписания мирен Санстефански договор на 3 март 1878 г., Шумен остава под владичество. На 18 юли по нов стил в града влизат руските войски, а турския гарнизон доброволно предава властта. Ген. Белокопитов подарява на града икона на Светите братя Кирил и Методий, която и до днес се пази.

Коментари

Задължително поле