Шумен праща двама любители на книгите в Брюксел

Снимка: Цветелина Георгиева

Двама шуменци, ревностни читатели на книги, ще гостуват в Европейския парламент в Брюксел като награда за хобито си, пътуването е в неделя. Катерина Костова, която ремонтира водомерите на клиенти във ВиК-Шумен, е прочела най-много книги през 2016 г. - 283 заглавия от регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Заедно с нея заминава и полковникът от резерва Дамян Кичуков, който беше фаворита за 2015-та. Стигна до европейската столица, но за лош късмет посещението на цялата българска група читатели на 22 март м.г съвпадна с атентат и приключи бързо. Сега всички наградени от регионални библиотеки в страната, но не стъпили в европарламента, имат възможност отново да отидат.

Голямата награда за четящите българи е осигурена от зам.-председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

Катерина отива в Брюксел за първи път и казва, че пътуването ще бъде интересно като всяка нова книга, която взема в ръцете си. Чете много астрология, психология и медицина, защото е бивш химик-лаборант. Разнообразява ежедневието си сред чукове и отвертки и с романтични романи. Научила се да чете още на 4 г., запалила по книгите и 30-годишната си дъщеря. "Библиотеката за мен е втори дом", обича да казва Катерина и всяка седмица посещава шуменската книгохранителница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България