САЩ наложи санкции на руски компании, доставяли ирански петрол на Сирия

„Един американец в Благоевград“ представя Камерна опера – Благоевград

Как се прави комплимент на жена без думи?

Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Шумен спечели над 700 000 лв. за истинска ромска интеграция

Екипът, който ще реализира новият проект, насочен към ромската общност в община Шумен. Снимка: Цветелина Георгиева

Ремонтират градина, училище, здравна служба, правят летни школи за деца и родители

Община Шумен ще реализира проект за над 723 000 лв. през следващите три години, насочен към подобряване на образованието, здравната профилактика и културната идентичност на ромската общност. Интегрираният проект е по Българо-швейцарската програма за социално включване на уязвими групи и близо 534 000 лв. се дават от Швейцария. От българска страна /Министерство на труда, на образованието, на здравеопазването/ съфинансирането е 190 000 лв., а община Шумен ще вложи 25 550 лв. от бюджета си.

Основното училище "Христо Ботев" в шуменското село Ивански
Основното училище „Христо Ботев“ в шуменското село Ивански

Проектът “Взаимодействие с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” бе представен във вторник на пресконференция от неговия ръководител Христина Баева. „Целта е чрез мерки и дейности в сферата на образованието, здравеопазването и културата да се подобри начина на живот и да се създадат условия за интеграция и социално включване на роми и други уязвими групи от Шумен и село Ивански“, обясни тя. Ще се работи най-вече с жители на шуменските квартали “Еверест”, “Витоша” и “Млада гвардия”, и от близкото село Ивански. Ще бъдат обхванати над 1400 души, от които 330 деца, планират от екипа на проекта.

В сферата на предучилищното образование ще бъде сформирана нова група в градината “Пролетна дъга” за деца от 3 до 6 г. Ще се изгради нова спортна площадка, ще се ремонтира филиала на забавачката и прилежащи площи в кв.“Еверест“ на стойност 117 000 лв. Предвидено е и обучение на педагозите, както и на родителите на ромските деца. Ще бъдат провеждани летни и уикенд училища. Целта е невладеещите български език да наваксат пропуснатото и да разберат, че е по-добре за децата им да посещават детски градини.

В сферата на началното образование са предвидени ремонти на сградата на ОУ“Христо Ботев“ в с.Ивански за 86 000 лв. Ще бъде изградена пристройка със санитарни възли и медицински кабинет. И там ще има извънкласни училища за деца и родители.

В сферата на здравеопазването ще бъде извършен ремонт на здравната служба в селото. Предвидени са прегледи на жени и млади семейства без здравни осигуровки, както и консултации на жени в репродуктивна възраст.

Проектът приключва през април 2019 г. и ангажираните ромски наблюдатели на проекта гарантираха, че този път парите ще стигнат до нуждаещите се.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.