Шумен с нова програма срещу мръсния въздух

Нова Програма за намаляване на замърсителите на въздуха в Шумен за периода до 2022 г. бе представена в общината. Тя е създадена по проект по ОП "Околна среда" за 97 456 лв., от които 85% европейско финансиране и 15% национално.

Авторите на програмата отчетоха, че през последните години броят на дните с превишение на средната денонощна концентрация на ФПЧ10 намалява, но те продължават да са над допустимото - 35 дни годишно. През 2011 г. с превишение са били 100 дни, а през 2017 г. намаляват до 47.

Главна причина за замърсяването на въздуха е отопление с въглища и дърва от домакинствата. Затова намаляването на тяхното използване е от първостепенна важност през следващите години. Нужно е увеличаване на ползващите природен газ за отопление, на електричество или пелети. Анализ от авторите на програмата сочи, че 52 административни и обществени сгради в Шумен през последните години са преминали на отопление с газ и общината прави всичко възможно в тази посока, като е газифицирала детски градини, ясли и общински институции.

Програмата предвижда и мерки за намаляване емисиите от транспорта, от улиците и строително-ремонтните дейности, както и от индустрията.

Прогнозата е, че има варианти за нито един ден годишно с превишение на замърсеността на въздуха в Шумен. Това може да се случи при намаляване с 30% на замърсяването от отопление с твърдо гориво, с 30% от транспортните средства и с 20% на уличната прах.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България