Шумен чества Левски и Освобождение

Панихиди, изложби, "Традиция" и "Епизод" на една сцена

18 юли е паметна дата за Шумен - навършват се 181 г. от рождението на Васил Левски, в същия ден градът е бил освободен и ще чества 140 г. от свободата си. Празникът в сряда ще започне с панихида за загиналите, молебен за здраве и благополучие в храм "Свето Вознесение Господне" от 9 часа. Час по-късно пред Паметника на погребаните руски воини в кв. „Млада гвардия“ ще бъде отслужена панихида за загиналите във войните руски воини, съобщават от общината.

В 11,30 часа е ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на града.

В 18,30 ч. на пл. „Освобождение“ ще има концерт-спектакъл с участието на Национално дружество „Традиция“ и рок група „Епизод“.

Още от началото на седмицата в Регионалния историческия музей в Шумен може да бъде разгледана изложбата „Изстраданата свобода", посветена на 140 години от Освобождението на града. Тя ще приема посетители до 16 август. На осем табла тематично е представена ретроспекция на бойните действия и исторически за града събития и участници от региона в Освободителната война. Експозицията е допълнена и с движими културни ценности от фонда на музея. Посетителите ще се запознаят с малко известни факти и събития от историята на Шумен.

Още съпътстващи прояви:

„18 юли 1878 г.: 140 години от освобождението на Шумен“ – фотодокументална изложба, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, 16-20 юли

Кинопанорама: Български игрални филми, посветени на Освобождението на България 1878

РБ „Стилиян Чилингиров“, 16-20 юли, 10.00ч.  и 14.30ч.

Изложба от постоянния фонд на галерията, посветена на 140 години от Освобождението на Шумен в ХГ „Елена Карамихайлова“, юли-септември

Концерт на художествен състав от Подолск, Русия Концертна зала на НЧ "Добри Войников-1856", 17 юли, 18.00ч.

Коментари

Задължително поле