Шумен чества Панчо Владигеров с концерти, изложби и конкурс

На 13 март внуците на твореца и Стунджи свирят със Симфониетата

Великият български композитор Панчо Владигеров е роден в Швейцария, но винаги е изтъквал Шумен за свое родно място и вдъхновение за прекрасната музика, която създава. На 13 март се навършват 120 г. от рождението на твореца и Община Шумен и шуменци готвят мащабна програма с прояви през цялата юбилейна година.

Честванията са под мотото „Панчо Владигеров и Шумен“, обяви изпълнителният директор на едноименната фондация с 26-годишна история Дияна Дечева. В инициативите се включва Симфониета-Шумен, Държавният архив, Регионалният исторически музей и музейният комплекс „Панчо Владигеров“, Шуменският университет "Еп.Константин Преславски" и Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

„Искаме да обединим всички, които са съпричастни, да си партнираме с тези, които обичат класическата музика, да поканим гости от страната и чужбина, свързани с творчеството и личността на Панчо Владигеров“, обяви пред "Труд" зам.-кметът по култура Найден Косев.

Честванията стартират на 13 март с Ден на отворените врати от 11 часа в къщата-музей „Панчо Владигеров“ и концерт–матине на деца музиканти.

Държавният архив е подготвил и специална изложба с непоказвани снимки и документи, свързани с делото на композитора. Тя ще бъде открита от 18 ч. в Драматично-куклен театър "В.Д румев". Сред най-интересните експонати са лични фотоси от архива на семейството и родословното дърво на рода Владигерови, изготвено от Марко Хаджиев. Гостите ще видят и записките на първата учителка по пиано на Панчо Владигеров - Павла Жекова, спомени за характера му като дете, както и снимки от честването на неговата 75-годишнина и удостояването му със звание „Почетен гражданин на Шумен“, издаде в аванс директорът на Архива Антония Панева.

Кулминацията на 13 март е концерт на шуменската Симфониета, в който ще участват внуците на Панчо Владигеров - Александър и Константин Владигерови, Христо Попов и Стоян Янкулов – Стунджи. Диригент на спектакъла ще бъде Калина Василева. Известно е, че Владигеров е първият солист на оркестъра при одържавяване на състава през 1954 г.

На 13 и 14 март Шумен ще бъде домакин на кръгла маса „Творческото наследство на П. Владигеров“ с участието на студенти и докторанти от Шуменския университет, катедра „Музика“.

На 28 март от 18,30 ч. е концертът в зала „Проф. Венета Вичева“ с диригент Станислав Ушев и солист Марио Хосен – цигулка.

На 19 април концерт с произведения на Владигеров ще има и в НЧ „Д. Войников".

На 18 май къща-музей „П. Владигеров“ – София ще гостува на шуменци в местния музеен комплекс с изложбата "Владигеров в европейския музикален калейдоскоп на 20 век. Посоки, връзки, отражения".

Акцент в юбилейната година ще бъде Международният конкурс за пианисти и цигулари „П. Владигеров – Шумен 2019". Той стартира на 27 май и ще продължи до 7 юни. Крайният срок за заявки е 15 март, без ограничения за възраст, каза Дечева. Две международни журита ще оценяват талантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони