Щайнмайер: Германия подкрепя изграждането на завод на „Фолксваген“ в България

Германия подкрепя изграждането на завод на „Фолксваген“ в България. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на съвместна пресконференция с българския президент Румен Радев.

Попитан дали очаква конкретни резултати и какви са шансовете „Фолксваген“ да отвори завод в България, президентът на Германия, отговори, че искат да изпратят посланието, че от страна на Берлин има голям интерес отношенията между двете страни да станат по-тесни.

„С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни“, каза Щайнмайер.

„Радвам се за предстоящите разговори с министър-председателя след малко, а след това с председателят на Народното събрание. Утре ще правим нещо съвсем различно. Заедно ще пътуваме за Пловдив и ще имаме възможността да се запознаем с европейската столица на културата и евентуално да разберем какви бяха ползите за това Пловдив да бъде избран като културна столица“, допълни Шайнмайер.

Германският президент насърчи страната ни да продължи реформите за осигуряване на правова държава и борбата с корупцията. "България показа впечатляваща дейност по отношение на реформите и в рамките на предстоящите си разговори ще ползвам моите възможности. Искам да окуражавам за реформите за осигуряването на правовата държава, борбата с корупция да бъдат продължени“, каза Щайнмайер. Според него борбата с корупцията трябва да бъде извършена от независими ведомства.

Коментари

Задължително поле