Щастието на българина в сериозен възход (ОБЗОР)

Подминахме Сиера Леоне, Камерун, Иран и Албания, отчитат от ООН

Изкачили сме се с 24 места за една година

Щастието на българина бележи сериозен възход и изпреварваме държави. Това сочи последният доклад, измерващ индекса на щастието в 155 държави, изготвен от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН (SDSN).

Страната ни е смъкнала цели 24 места за една година и вече е на 105-о. За сравнение в доклада за 2016 сме на били 129-о, а още година назад – на 134-о.

03_1

Класацията се базира на шест показателя: брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението; продължителност на живота; свобода; щедрост; социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.

В документа се изтъква, че щастливите страни са онези, в които има баланс между благоденствието и социалния капитал, който се изразява във високо доверие в обществото и правителството и в малките социални различия.

Според доклада по отношение на България най-силни резултати се отчитат по показателите, свързани със социалната подкрепа и брутния вътрешен продукт на глава от населението. Те са ни дръпнали напред и така успяваме да подминем Сиера Леоне, Камерун, Албания, Бангладеш, Намибия и още 44 държави. След тях и в дъното на световната класация са Танзания (153-о място), Република Бурунди (154) и Централноафриканската република (155).

Въпреки сериозното изкачване позицията на България според индекса на щастието остава задна основно заради изключително високото ниво на корупцията и показателите, свързани с щедростта и вземането на житейски решения, сочи документът.

2

Все още оставаме далеч от най-щастливите в света. Първата десетка в доклада тази година се оформя от Норвегия, която измества досегашния лидер Дания. Следват Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Оказва се също, че сме далеч не само от първенците, но и от съседните ни балкански държави. Според документа Румъния заема 57-о място, Турция – 69, Сърбия – 73, Гърция – 87, а Македония – 92-ро. Пред нас са и държави като Пакистан (80), Сомалия (93), Палестина (103) и Египет (104).

Една от препоръките на базата на доклада е държавите да последват примера на Обединените арабски емирства и други страни, които са избрали министри на щастието. Това призова Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник към генералния секретар на ООН.

По думите му САЩ губят места в класацията заради неравенството, липсата на доверие и корупцията. Те спадат с една позиция надолу и са на 14-о място. Германия запазва миналогодишната си позиция (16), а Великобритания се изкачва няколко места напред – от 23-о на 19-о. Подобна е ситуацията и с Русия, която от 56-о място, вече е на 49-о.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Shto gi slushate tia lazheproroci. Shtastieto e lichno I ne podlezhi na kolichestvena otcenka, naprimer ne otcita liubovta I orgazmite, vorhoven Gospoden dar , nito licnia intelekt I Tvorcestvo

  2. абе на кое пясто бяхме 89та под диктата на гадните комунисти?
    питам само за справка за децата на демокрацията де….

  3. елиа,
    довечера преди да се пъхнеш под юргана, провери дали путин не те е изпреварил

Отговорете