Щастието на българина в сериозен възход (ОБЗОР)

Подминахме Сиера Леоне, Камерун, Иран и Албания, отчитат от ООН

Изкачили сме се с 24 места за една година

Щастието на българина бележи сериозен възход и изпреварваме държави. Това сочи последният доклад, измерващ индекса на щастието в 155 държави, изготвен от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН (SDSN).

Страната ни е смъкнала цели 24 места за една година и вече е на 105-о. За сравнение в доклада за 2016 сме на били 129-о, а още година назад - на 134-о.

03_1

Класацията се базира на шест показателя: брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението; продължителност на живота; свобода; щедрост; социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.

В документа се изтъква, че щастливите страни са онези, в които има баланс между благоденствието и социалния капитал, който се изразява във високо доверие в обществото и правителството и в малките социални различия.

Според доклада по отношение на България най-силни резултати се отчитат по показателите, свързани със социалната подкрепа и брутния вътрешен продукт на глава от населението. Те са ни дръпнали напред и така успяваме да подминем Сиера Леоне, Камерун, Албания, Бангладеш, Намибия и още 44 държави. След тях и в дъното на световната класация са Танзания (153-о място), Република Бурунди (154) и Централноафриканската република (155).

Въпреки сериозното изкачване позицията на България според индекса на щастието остава задна основно заради изключително високото ниво на корупцията и показателите, свързани с щедростта и вземането на житейски решения, сочи документът.

2

Все още оставаме далеч от най-щастливите в света. Първата десетка в доклада тази година се оформя от Норвегия, която измества досегашния лидер Дания. Следват Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Оказва се също, че сме далеч не само от първенците, но и от съседните ни балкански държави. Според документа Румъния заема 57-о място, Турция – 69, Сърбия – 73, Гърция - 87, а Македония - 92-ро. Пред нас са и държави като Пакистан (80), Сомалия (93), Палестина (103) и Египет (104).

Една от препоръките на базата на доклада е държавите да последват примера на Обединените арабски емирства и други страни, които са избрали министри на щастието. Това призова Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник към генералния секретар на ООН.

По думите му САЩ губят места в класацията заради неравенството, липсата на доверие и корупцията. Те спадат с една позиция надолу и са на 14-о място. Германия запазва миналогодишната си позиция (16), а Великобритания се изкачва няколко места напред - от 23-о на 19-о. Подобна е ситуацията и с Русия, която от 56-о място, вече е на 49-о.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България