Щети за милиони от сделка с ниви в Божурище (обзор)

“Нямам притеснения, чака ме много работа”, говореше кметът Георги Димов, докато го водеха към ареста. Според него бил наклеветен от опозицията. Снимка: Канал 3

Задържаха кмета от ГЕРБ, заместничката му и секретарка на общината

Терените са близо до главната улица

Кметът на Божурище Георги Димов (ГЕРБ) бе изведен вчера с белезници от служебния му кабинет. Освен него бяха задържани за 24 часа заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова.

Разследването на спецпрокуратурата и КПКОНПИ е за неизгодна сделка с 80 дка площи частна общинска собственост, обясни вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев. Случаят е от декември м.г., а сигнал за него подал шефът на общинския съвет Георги Димитров. По думите на Гешев терените в края на Божурище били продадени за общо 150 000-160 000 лв., при реална цена от 8 милиона лева. Купувачите били 3 фирми и едно частно лице - магистрат от Националната следствена служба. По-късно стана известно, че това е следователката Ваня Дойчева, която придобила 20,5 дка срещу 52 500 лв.

Площите в края на града се водели земеделска земя, но били отлични за строителство, били по продължението на главната улица и терените наоколо били в регулация.

“Краде се много и нагло”, каза Гешев. Според него кметовете продължавали да не разбират, че ако се познават с местния прокурор и полицай, вече не могат да разчитат на тях, тъй като разследванията се водят от спецпрокуратурата и комисия “Антикорупция”. “Слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен”, добави

Коментари

Задължително поле