Ще бъдем или няма да бъдем?

Как само дразнят приповдигнатите телевизионни предавания, подготвени специално за празниците

За пръв път от години се загледах в „Черешката на тортата“. Хареса ми и го изгледах през цялата седмица. Нямаше ги ужасните „кифли“ с обърнати джуки, неизвестни никому, освен с големите си претенции, посрещащи гостите в чужда обстановка /„тук ще ни е по-добре“/, не готвели никога през живота си/ „не съм специалист на тази сьомга“/, бедни духовно и безсилни да водят разговор... Този път бяха пет семейства от интелигентни, известни на обществото, създаващи приятна атмосфера личности. Можело значи! И защо тогава налагат жалките и безпомощни същества? Толкова ли е голям собственият им кръгозор?

На хоризонта се очакваха съдбоносни новини за грандиозни промени в телевизионната индустрия. Сменяха се собствениците на двете големи национални телевизии - Би Ти Ви и Нова телевизия. На мястото на американците и на нашите крупни бизнесмени този път като собственици идваха богати хора от бившите социалистически страни, близки до нашия манталитет, може би! Очаквахме промени, но това с което се започна в Би Ти Ви, ни изненада. Сменени бяха шефовете на новините и актуалната публицистика Венелин Петков и Гена Трайкова. Обяснението беше да се даде нова динамика на новинарските емисии. Истина е, че в последно време тонусът им беше спаднал. Но в същото време двамата бяха работили умно и талантливо и бяха създали прекрасен екип от млади репортери и водещи. Ако бяха ги оценявали по този начин, трябваше да ги издигнат, а не да ги освободят от телевизията. Впрочем нека да кажем открито кое е смущаващото.

Управляващите напоследък не харесват Би Ти Ви. Наричат я Божков ТВ. Вероятно защото именно тя първа излъчи компроматите на богатия беглец от правосъдието срещу премиера Борисов. Може би защото до нея са изпратени скандалните записи, които не можеш да скриеш. Но не това е най-важното сега. Нито изборът на Антон Хекимян начело на новините, никой не би оспорил неговите качества. Важното е, че се започва с политическа чистка в интерес на управляващите. Точно преди изборите, да уточним. И ако е така, как е постигнато такова съглашение? Дори и да бъркаме с тези изводи, възникват съдбоносни въпроси.

Навремето идването на американците в Би Ти Ви доведе до създаването на екип, обучен в най-добрите традиции на американската журналистика. Какво идва сега и до какво ще доведе? 

Най-важната тема все пак си остава епидемията, която навлезе в нов драматичен етап. Тъкмо бяхме добили малко кураж с идването на ваксините и като че ли нарочно някой ни нанесе удар, че вирусът имал нов щам, който не се подчинява на ваксините. Ако е така, нашият свят наистина си отива.

Как само дразнят сега приповдигнатите телевизионни предавания, подготвени специално за празниците.
Трябваше да ни даде урок един турски полицейски сериал, който превключи на болната тема и с хумор, с колоритни образи, с житейски истини ни въздейства като учебен филм.

Накрая се обръщам към началника на новия щаб по ваксините. Знаехте указанието на премиера възрастните хора със заболявания да бъдат ваксинирани веднага след лекарите. А вие обявихте, че по-напред трябва да е държавната администрация. Вие ли го предложихте? Ако е бил премиерът, защо не му припомнихте какво е обещал? Ако ви се е наложил, защо не си подадохте оставката и да запазите честта си? Уверявам ви, че докато дойде редът им, тези, които са останали живи, ще ви представят сметка колко са станали жертва на вашето угодничество. И четете „Андрешко“!

Коментари

Задължително поле