Ще бъде издадена европейска заповед за арест на Васил Божков

Не може да дължиш на държавата 559 млн. за година - по 100 лв. към всяка пенсия и да казваш, че си репресиран, заяви главният прокурор

Ще бъде издадена европейска заповед за ареста на Васил Божков. Това обяви главният прокурор Иван Гешев. Божков е със задочно повдигнати 7 обвинения и е обявен за международно и държавно издирване, тъй като е напуснал страната.

„Обвиненията са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство в престъпление по служба“, посочи Гешев.

„Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване, изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото същият е написал границите на страната“, допълни главният прокурор.

"Ако сте обективни, виждате, че правим разследване на хора с големи финансови възможности. Това се прави качествено, политика на прокуратурата. Димитър Желязков беше в Турция, сега е подсъдим, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими. Баневи и Миню Стайков също. Наблюдаващите прокурори ще изправят пред съда и Божков, ако е виновен. Това е поредния български олигарх, който бяга от България, ако няма какво да крие, нямаше да бяга", коментира главният прокурор.

"Време е всеки да плаща цената, за това, което прави. Не може задълженията да са хората с по-малките възможности, а богатите да не ги спазват. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане" каза още Гешев.

По отношение на държавния глава той обясни, че звуковите файлове, които прокуратурата публикува, не са специални разузнавателни средства.

"Записите в медиите не са СРС-та, а извадки на постановление за спиране. Прокуратурата и главния прокурор не влизат в лични битки. Един коалиционен партньор, Цветан Василев и опозиционна сила не са доволни от прокуратурата, хората с милиарди, които са изправени пред съда също са недоволни, значи, че сме на прав път. Не трябва да ни харесва, а да си вършим работата. Време е криминалният преход да свърши. Българските граждани искат да се оплакват и да коментират или ред и държава?", добави той.

"Не сме спрели всички контакти с президентството, а само тези, изключващи писмена официална комуникация", каза още Иван Гешев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право