Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Оставиха в ареста младежа, блъснал деца на тротоар в Петрич

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Двама убити и четирима ранени имами при стрелба в мюфтийство в Източна Турция

Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на поста министър-председател

Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

Катастрофа затрудни движението на изхода от София в посока Владая При инцидента няма загинали

Крум Зарков: Четвърт милион души остават без застраховки, държавата да ги обезщети и защити в Кипър

Ще изядат ли новите пенсии увеличението на военните заплати?

По всичко личи, че раздел „Отбрана” от огласените Приоритети за управление на „ГЕРБ-Обединени патриоти“ до 2021 г. е резултат от уникален компромис. Така са пострадали предизборните програми и на двете политически сили. Ако има губещ, то ще бъдат най-вече въоръжените сили.

Няма спор, че приоритетите са на основата на програмата на ГЕРБ за отбраната, която обаче е сериозно пипната от патриотите. Стигнало до отпадане на цял раздел, наречен „Най-ценният капитал в отбраната са хората”. В него формацията на Бойко Борисов обещаваше на избирателите да повиши заплатите и социалния статут на военнослужещите. Залогът за създаване на управляващо мнозинство обаче – вдигането на минималната пенсия, без значение на 300, 200 или 180 лв., най-вероятно ще изяде замисленото увеличаване на военните възнаграждения чрез изравняване на базата за формиране на минимално възнаграждение на военнослужещите с минималната работна заплата за страната. Не само подобен, но никакъв социален елемент няма в приоритетите за управление на отбраната през следващите четири години.

Интересен е резултатът и от сблъсъка на силното желание на обединените патриоти за въвеждане на наборна военна служба с категоричното несъгласие на ГЕРБ с такова решение. В приоритетите се е родил следният текст: „Въвеждане на военно обучение в училище. Разширяване на възможностите за доброволна военна служба”. Тоест отпадат ония пет учебни часа в девети и десети клас, в които се получават само знания за отбрана на страната, оцеляване и действия при кризи от военен характер, както и се запознават с мисиите и задачите на въоръжените сили. Преминава се към познатото отпреди повече от две десетилетия военно обучение, за което има достатъчно мотиви в днешната рискова среда за сигурност. Ако това може да се приеме като победа, донякъде за патриотите, то втората част на този приоритет говори за сериозно отстъпление от тяхна страна. Вярно е, че за доброволна военна служба те апелираха в предишния парламент с внесените от тях промени на законите за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Това обаче не беше съкровеното им желание. На първо място, и то много упорито и емоционално, те настояваха за въвеждане на задължителна наборна военна служба. Дори бяха определили сроковете – 6 месеца за деца от мъжки пол. А за тези, които имат причини да не влязат в казармата, 12 месеца алтернативна гражданска служба. В името на коалиционната стабилност са се задоволили с военното обучение в училищата, което при нашата образователна система едва ли ще се случи до края на мандата, дори той да бъде и четири години.

Много сериозна е темата с подготовката на армията. Всъщност липсата на такава. Непроведените учения се разпределят така: две летателно-тактически учения поради недостиг на изправни летателни средства; две учения с формирования с ранг на батальон поради недостатъчна наличност на гориво-смазочни материали и стремеж за съхраняване на ресурса на специалната бойна техника; 10 тактически учения с кораби поради невъзможност за възстановяване на техническото състояние на материалната част; 12 учения с формирования с ранг на рота, като две от тях не са проведени поради недостатъчно осигурени гориво-смазочни материали, а 10 поради ангажименти на формированията по оказване на съдействие на МВР за охрана на държавната граница. Всичко това води до нарушаване на бойната подготовка.

Доста срамежливо в приоритетите стои въпросът за изпълнение на инвестиционните проекти за превъоръжаване на армията. Тук патриотите са се намесили много сериозно. По-паметливите помнят позицията на един от лидерите им, че „тръгваме да правим едни проекти в армията, които, честно казано, харчат едни немалко пари без необходимия ефект”. Депутатският огън беше насочен срещу проекта за двата кораба за Военноморските сили.

Не по-малък интерес представлява споразумението между ГЕРБ и обединените патриоти да направят преглед на организацията и дислокацията на въоръжените сили, включително и с оглед на охраната на държавната граница. Това е стара идея на патриотите. Те обаче я свързваха с наборната служба като втори начин за попълване на армията, което да даде възможност за пропорционално разпределение на въоръжените сили на територията на страната, в т.ч. и заради функциите им в борбата с тероризма. Разбира се, това е победа, но малка, на обединените патриоти. На избирателите си те обещаваха „Незабавно възстановяване на ракетните бази в Южна България”. Без да уточнят откъде ще вземат ракетите и комплексите за тяхното изстрелване.

Очевидно е, че с тези приоритети, които са по-скоро странен хибрид между две различни виждания за отбраната на страната, нещата няма да стигнат до добър край. Остава ни да разчитаме на по-мъдри решения.

От политиката
в реалността

През миналата година са планирани 284, а са реализирани 258 учения. Не са проведни 26 (9,19%) от планираните учения с формирования от родовете и специални войски, става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който предстои да бъде обсъден и приет от новоизбраните народни представители.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Спиро,, опитай се да живееш със 165 лева. А България и без наемните убийци в афганистан ще оцелее…

  1. Така е Спиро. Не си внасяй осигуровките, работи на черно и живей със има няма 200 лева на месец. Той кмнтр си каза, че го осигуряват и тук и в Русия и отделно се осигурява в частен фонд. За това и вече и аз съм про-руски кибер солдат. Вие ни слушайте какво ви казваме и не се осигурявайте и живейте с 165 лева докато такива като нас с кмнтр ще ви оплакваме и ще громим капитализма в интернет, докато вие го карате на ценности и акъл.

 2. Айде сега,почнаха да противопоставят пенсионерите на военните! Пенсионерите са виновни за неразбориите и беднотията в страната! Пенсиите са виновни за липсата на мозък у управляващите.

 3. Предлагам, който иска да взема пенсия да отива з седмица в запас.2,5 милиона пенсионери по три месеца запас в годината=армия от около 600хил…..кой ще посмее да ни скочи?

  1. Всеки ще смее да ти скочи с армия от пенсионери, където след месец военни действия ще изпопада от удари и инсулти. Въпросът е, че в днешно време няма кой да нападне директно, защото хората са си направили сметката, че или могат да те анексират или да си сложат марионетно правителство… както в Крим и Украйна. Е, ще построят мост, ще построят паметник и един два булеварда ще асвалтират, ще сложат лика на лидера защитник по блокове, ще се тръби и дудне и след това всичко по-старо му… Както в Крим.

 4. Да се премахнат превилегиите на военните, държавните служители и ченгетата. Да си плащат данъците както всички нормални граждани, да се премахне ранното пенсиониране и 20 – те заплати на камара при пенсиониране. В момента тихомълком са вдигнали заплатите на телефонистите в център 112. Вземат повече от 1000 лв. на калпак. Плюс една камара екстри. Премахнете превилегиите, това е една черна дупка за пари. Икономиите ще са огромни!!!

 5. За 20 заплати и социалните съм съгласен и аз. Но тогава искам по празниците да почивам като всички други, да не давам по 15 нощни смени в месеца, събота и неделя да не пазя мачове, да не газя калта по границата захвърлен като куче, когато ми приключи работния ден – да си тръгвам, независимо дали обслужвам ПТП или правя оглед на местопроизшествие. Да продължавам ли? Има и още

  1. За това нещо си имате проф-съюз, на които плащате за да ви издейства и гарантира права и да ви защитава законово когато е необходимо. Относно работното време, няма как да ти мине номера с тръгването по средата на инцидент или на повикване, заради характера на професията, но там си има други тънкости които пак към проф съюза водят. Не е трудно, просто трябва да се събудите и да си оцените труда.

   1. така е. работата през уикендите се заплаща по по-висока тарифа, а през нощта с почивка на следващите дни. и точно затова са профсъюзите.

 6. Хора, защо мислите с четирибуквието си, вместо с главите? Вдигането на заплатите на военните ще доведе до по-високи приходи в ДОО, а от там – повече пари в НОИ, които в крайна сметка ПАК ще отидат в пенсионерите. При това военните са предимно млади хора, с цеца и тези пари им трябват за да ги харчат и така икономиката да се развива. Вдигането на пенсиите няма да увеличи разходите на пенсионерите. Просто ще кътат повече пари под дюшеците, които после охотно ще подаряват на алоизмамниците. Това са мъртви пари – не влизат в оборот и не генерират печалба за никого! Въпреки, че ми предстои пенсиониране, с две ръце съм за вдигане на заплатите. И не съм нито военен, нито полицай, ако някой се опитва да съзре личен интерес!

   1. Така е. Виж коментар колко е прилежен. Не питай старило, питай патило. Руските кибер солдати като нас не се напъват въобще да мислят. Той Путин мисли за всички.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.