Ще платим скъпо цената на отказа от внос на „Спутник V”

В ЕС има неприкрита кампания срещу руската ваксина - страх ги е да не стане пропагандна победа на Москва

Никой в света вече не оспорва животоспасяващата руска ваксина

Докато в Европа се разгаря война между ЕС и Великобритания за Оксфордската ваксината „Астра Зенека“ и става ясно, че ваксините навсякъде масово не достигат, страни като Унгария, Словакия и Чехия потърсиха резервен вариант за да договорят доставки на руската ваксина "Спутник V".

Нормално беше да се очаква, че България, която е на последно място в ЕС по брой ваксинирани, ще прибегне до такъв вариант. Защото забавянето с месеци на ваксинирането на населението струва човешки животи, най-вече сред най-застрашеното възрастно население и хората с придружаващи заболявания, които абсолютно против всяка здравна логика бяха поставени чак в четвърта група.

Нагледен пример е едно сравнение между България и Обединеното кралство. Съгласно американската статистическа агенция Stаtista за 26 март усреднено починалите за последните седем дни от коронавирус в България са 83 души срещу 6 души за Обединеното кралство - при средно1000 души  на ден за тази страна през януари! Тази поразяваща разлика се дължи на ударното ваксиниране на населението на острова през февруари и март, което изкара Обединеното кралство на първо място в света по ваксинирано население. Докато България зае последно място в Европа.

За възможността да се прибегне незабавно за спасително решение чрез внос на руска ваксина, а възможно и китайска, у нас се разгоря битка между ГЕРБ и БСП. От БСП се обявиха за незабавни преговори с Москва за доставка на руската ваксина, но ГЕРБ и премиерът Борисов, бяха решително против. Още на 3 март кабинетът обяви, че няма как да внасяме руската ваксина без да е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), защото европейският регламент, с който сме съгласували законодателството си, не позволявало това.

На 5 март в парламента беше отхвърлено предложението на БСП да се започнат преговори с Русия, като депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев определи предложението на БСП като "руска авантюра”, целта на която била „русофилския вот на изборите“. Като компромис, ГЕРБ наложи да бъде прието решение, с което се дава принципното право на България да преговаря за внос на ваксини със страни извън ЕС и ЕКП, ако са одобрени от ЕМА.

На 13 март премиерът Борисов наново заяви в Кюстендил, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от ЕМА. „Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и спазваме правилата“, допълни той. „Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат, ще вземем и от нея. На 25 март той заяви след  заседание на Европейския съвет: „Днес ни беше дадена информация за "Спутник V". Ваксината тепърва предстои да се одобри, най-рано това ще се случи през юни".

От тези му две изявления става ясно, че руска ваксина ще стигне до българското население, както се казва „на куково лято“. Защото разрешението на ЕМА, както пояснява премиерът, не било достатъчно: след това Комисията ще проверява на място как се произвежда и чак след това може да започнем ще започнем преговори за доставка. Но дотогава Германия и Франция, които лобират за своите ваксини, ще са се справили с производствените си проблеми, нуждите на Обединеното кралство ще бъдат достатъчно удовлетворени от ваксината Астра Зенека и към България ще се засилят удовлетворително количество доставки. Всичко това ще обезсили необходимостта държавата да вложи допълнителни непредвидени огромни суми за покупка на руски ваксини. Ще бъдат спестени пари, но и много хора... ще измрат.

Опашки за ваксини се извиха пред болниците в София, ако имаше „Спутник V“, те можеха да бъдат и двойно по-дълги.

А що се отнася до аргумента на управляващите, че без одобрение от ЕМА на територията на страните от ЕС било забранено на се внасят  други ваксини, това просто не е вярно. Още през януари и февруари от Брюксел излизаше информация (ще цитираме за точност съобщение на https://euobserver.com/science/150967 от 18 февруари), че страните членки имат право да внасят ваксини произведени извън ЕС при извънредни обстоятелства. А на 4 март, един ден преди да бъде отхвърлено предложението на БСП за претовари и внос на руска ваксина, говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви официално, че страните членки на ЕС имат пълното право от правна гледна точка на своя отговорност да договарят и да се снабдяват с руска или китайска ваксина.

Същият ден "Политико" цитира Тиеро Бретон - комисар по вътрешния пазар на ЕС, който заяви, че „ако страните искат да купуват руската ваксина „Спутник V“, или китайската „Синофарм“, това е добре, няма проблем“. У нас известният юрист и специалист по въпроси на международното право Владимир Шейтанов също опроверга управляващите, като заяви, че общнocтнoтo прaвo нa EC нe caмo нe зaбрaнявa, нo рaзрeшaвa нa нaциoнaлнитe държaви дa упрaвлявaт cвoятa пoлитикa в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo.

А че руската ваксина е на високо ниво и е животоспасяваща  вече никой не го оспорва. На 20 февруари Lancet, един от най- авторитетните медицински журнали в света, издаван в Лондон и Ню Йорк, писа че  "резултатите от изпитанията в третата фаза на ваксината „Спутник V“ срещу COVID-19 показват силен защитен ефект при всички възрастови групи".

Към 11 март 49 страни в света са дали разрешение за внос или евентуален внос на руската ваксина, в редица от тях тя ще се произвежда от местни заводи.

С една дума изобщо безспорен, но игнориран от властимащите факт е, че не е необходимо не само никакво разрешение от Брюксел, но даже и официално одобрение от ЕМА по въпроса за индивидуално договаряне и внос на руска ваксина.

Отговорът защо Българското правителство е заело твърда позиция срещу закупуването на руска ваксина не е труден за отгатване. В самият Европейски съюз, въпреки заявленията, че може да се доставят ваксини и от други страни извън ЕС, има неприкрита кампания срещу вноса на ваксина от Русия. Такъв вариант се възприема, че ще бъде пропагандна победа за Москва, която ще се яви като спасител на ЕС, докато в същото време страните от Общността са по линията на НАТО в студена война с Русия. В това отношение България действително е от най-дисциплинираните членове на ЕС и НАТО. Масираното гонене на руски дипломати пред последните две години и отказът да се внесе животоспасяваща ваксина от Русия са доказателство за това.

„Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот. Нямаме време за губене“ - заяви унгарският премиер Виктор Орбан, който поръча руски ваксини. У нас тупкането на топката около внасянето на руска ваксина очевидно не се счита за губене на време. Но всекидневно у нас умират и ще продължат да умират десетки хора, главно възрастни, често надхвърлящи и сто на денонощие. Хора, които е можело и ще може да бъдат спасени, ако са ваксинирани навреме. Управляващите и българският премиер и здравният министър, които лично управляват кризата, трябва да понесат отговорност за това предотвратимо бедствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи