Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Ще пробие ли газовата дипломация на САЩ през Полша

Речта на американския президент Доналд Тръмп, която той произнесе на един от централните площади в полската столица Варшава, предизвика силен отзвук. Той постави акцент върху няколко теми, които през последните месеци бяха част от формиращата се външна политика на новия президент на САЩ.

Една от тези теми е свързана с инициативата „Три морета“. Тя концентрира желанието на американската страна да диверсифицира  енергийните доставки за държавите от Централна и Югоизточна Европа. Основната идея е да се внася и продава втечнен газ от САЩ. Това е свързано с изграждането на интерконектор в Полша за връзка с Хърватска и така да се създадат възможности за използване на втечнен природен газ в тази част на Централна и Югоизточна Европа.

Проблемът обаче е, че когато слушаме и гледаме подобни изявления, това винаги се свърза с въпроса „Кога?“. А на този въпрос трудно може да се отговори. Както от американската страна, така и някои други. В момента всичко е на етап изграждане. Полша от няколко години работи по въпроса. Така беше и когато преди няколко години Полша реши да се възползва от друга американска инициатива – проучване и добив на шистов газ. Няколко години се правеха такива опити с интензивното участие на полската държавна машина. Накрая се оказа, че освен да разбие пътища, инфраструктура и околната страна на Полша , не се постигна нищо друго.

Сега отново поляците са прегърнали поредната американска инициатива – за доставки на втечнен природен газ. Не трябва обаче да се забравя, че този газ е много по-скъп от конвенционалния.  Но тука отново можем да говорим за политика, а не за възможности днес или утре да се случат нещата. Съществува една фраза отпреди шест-седем  години – 2010-2011 г. беше кулминацията на полския ентусиазъм за шистов газ, та фразата беше „90 процента ентусиазъм, 10 процента – прагматизъм“  Същото можем да кажем и сега.

Когато тръгнат да решават въпроси в енергийната сфера, поляците на първо място поставят антируската си позиция. Всичко, което не е Русия, за тях е хубаво. В случая за пореден път наблюдаваме ентусиазъм, как идващият втечнен газ от САЩ ще преустанови руската енергийна зависимост на страната. Това е втори етап от американските опити през последното десетилетие да изхвърлят Русия от европейския енергиен пазар. Най-напред беше шистовият газ. Даже през 2009 година тогавашният президент Барак Обама я обяви за година на шистовия газ. Заговори се и за т. нар. шистова дипломация на САЩ.

Осем години по-късно вече можем да говорим за нов етап на амeриканско настъпление на европейския енергиен пазар. Политиката вече е на втечнения газ. Склонна съм да коментирам, че това няма да се осъществи бързо. Няма да е утре. Никой от специалистите експерти в технологията на този процес не се наема да каже кога може да стане това.

Когато говорим за втечнен газ и за всички операции, свързани с втечнения газ , не бива да забравяме, че той не е само интерконектори, но и инфраструктура. И отново повтарям – той е много по-скъп. Говорейки за диверсификация, можем да коментираме различни видове енергия, важното е да се създаде конкуренция, а тя пък да доведе до по-ниски цени.

Знае се, че когато по енергийни въпроси говорят политиците, това е предпоследното мнение. Политиците следват своя си стратегия. Неотдавна отново се заговори за „Южен поток“. Това, което излезе тези дни в руската преса, за пореден път доказва този извод. През юни отново се активизира темата „Турски поток“, но покрай него и „Южен поток“, имаше изявление от министерството на енергетиката на Руската федерация, че „Южен поток“ не е в плановете на страната. Но преди два дни, в контекста на американските газови амбиции, се заговори отново от руска страна, че ще има всъщност модифициран вариант на „Южен поток“ – „Турски поток“.

Още по време на Санктпетербургския икономически форум Русия подписа „пътна карта“ с България, Сърбия и Унгария и се заговори за възстановяване на „Южен поток“. Това още един път показва, че проект под Черно море за газопровод, независимо как ще се казва, е от стратегическо значение за Русия.

Заради климатичните промени през последните години Русия все повече увеличава  транзита на газ към Европа. Не само, защото го иска това, но и защото Европа не може да се справи с ниските температури през зимата. За първи път този февруари беше съобщено, че 34 процента  от газа, който са използвали европейските потребители, е бил руски. Ето още едно обяснение за намеренията за ударно  навлизане на американците на европейския енергиен пазар. Знае се, че Русия е с много силно присъствие на енергийния пазар в Европа – газ, нефт, ядрено гориво.  Затова единственото, което могат да направят САЩ, е отново да се включат в газовата надпревара.

И това го наблюдаваме, виждаме го и след знаковата реч на президента Доналд Тръмп в Полша.

 

Важно е каква ще е цената

Цената на природния газ (не на втечнения – б. р.) в САЩ е двойно по-ниска от тази в хъбовете в Европа – около $110 в сравнение с $220 за 1000 куб. м, твърди Валентин Кънев, шеф на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в интервю за „Блумбърг тв“.

„Полша може да стане разпределителен център не само за американски газ. Тя не би се отказала и от доставките от страни като Катар и Норвегия. Тук пак има голямо значение цената. Но Полша би могла да бъде едно добро място, където да се доставя газ, още повече, че този пазар не е развит, САЩ не са развили този пазар на доставки в Европа“, казва Кънев.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ И УПРАВЛЯВАЩИ ГОНЯТ ИНТЕРЕСА СИ И ИНТЕРЕСА НА НАРОДА СИ. ДОКАТО НАШИТЕ КУРВОЛЯЦИ ОТИВАТ НА ЗАПАД И СЕ НАДУПВАТ НА ПЪРВИЯ ВИДЯН КРАВАР. ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА ОТ НАДУПВАНЕ ДА СЕ НАДУПЯТ И НА ПОРТИЕРА ДОРИ. ПОСЛЕДНИЯТ РОДОЛЮБИВ ПОЛИТИК БЕШЕ БАЙ- ТОШО. ВСИЧКИ СЛЕД НЕГО СА КУРВИ. ДОЛНИ КУРВИ.

  1. Да, голям патриот беше тошо, два пъти ни подари на руснаците, без дори да разберем за това. Дори не ни и продаде. Размени ни като роби за власт.

   1. баси къф идиот може да бъде едно говедо петков. били го подарили, ама той не разбрал.

 2. Ако американците го продават на разумни цени защо не?! Руснаците ни продават твърде скъп газ и е време да спрем всякаква търговия с тях. Ние сме част от ЕС и НАТО защото така избра народа вече на много избори.

  1. НЕ СОРОСОИД.КУРВА СИ ТИ. ЮЖЕН ПОТОК НЕ МОЖЕ. А СЕВЕРЕН МОЖЕ.ЧЕ И СЕВЕРЕН ДВЕ МОЖЕ. ЗА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИМ ОТ КУРВИ КАТО ТЕБЕ

  2. С изключение на руснаците, всички други продават на спотови цени. За тези които не знаят цените се определят на борсов принцип и се договарят за определени периоди и количества, така че не зависят нито от Тръмп, нито от баба му, нито от Путин. Газпром така ни го е заврял с дългосрочни договори, високи монополни цени като за братушки, блокирал ни е тръбите с неизгодни за нас транзитни такси и смуче като кърлеж. А другарката Дюлгерова сто пъти повтори за високите цени, но не каза какви са защото не и стиска.

 3. Най-тъпото нещо е да спрем да купуваме газ от руснаците. Ами след като американците искат да продават и евентуално ни дадат по-добра цена, то елементарно правило е да попитаме руснаците при тези новини те каква оферта ще направят. Трябва да се търгува изгодно а непда си вманиаченпантипутинист, русофоб или не знам си там още какво.

  1. ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ТАКА ЧЕ ЩЕ ТИ КАЖАТ ЧЕ АМЕРИКАНСКИЯТ Е ПО КАЧЕСТВЕН И ЗАТОВА Е ПО СКЪП.И ЩЕ КУПУВАШ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ. ПРИ КУПЕНИ МЕДИИ – ВЕСТНИЦИ ,ТЕЛЕВИЗИИ И РАДИА ЩЕ СТАНЕ ТОЧНО ТОВА. ЛЪЖАТА ВЗЕМА ВРЪХ.БЪЛГАРИЯ СТРАДА НАЙ-МНОГО ОТ ЛЪЖАТА.

 4. -Т-о-в-а- -о-б-я-с-н-я-в-а- -п-р-о-б-л-е-м-и-т-е-, -к-о-и-т-о- -и-з-п-и-т-в-а- -в- -м-о-м-е-н-т-а- -К-а-т-а-р- !!!!! -С-А-Щ- -м-о-г-а-т- -д-а- -д-о-с-т-а–в-я-т- -в- -Е-в-р-о-п-а- -к-а-т-а-р-с-к-и- -с-г-ъ-с-т–е-н- -г-а-з-, а -к-р-а-в-а-р-с-к-и-я- -щ-е- -с-т-р-у-в-а- -м-н-о-г-о- -с-к-ъ-п-о- -с- -д-о-с-т-а-в-к-а-т-а-, -з-а-щ-о-т-о- -в-с-е-к-и- -т-о-н- -к-р-а-в-а-р-с-к-и- -г-а-з- -щ-е- -с-т-р-у-в-а- -н-я-к-о-л-к-о- -х-и-л-я-д-и- -д-о-л-а-р-а- -п-о-с-к-ъ-п- -з-а-р-а-д-и- -т-р-а-н-с-п-о-р-т-а-, -а- -н-а- -п-а-з-а-р-а- -щ-е- -и-з-л-е-з-е- -н-а- -д-в-о-й-н-о -п-о-с-к-ъ-п- -о-т- -р-у-с-к-и-я-. -К-а-т-а-р-с-к-и-я- -с-г-ъ-с-т-е-н- -щ-е- -е- -п-о-е-в-т-и-н-, -а-к-о- -К-а-т-а-р- -г-о- -п-р-о-д-а-в-а-т- -з-а- 15-20 -д-о-л-а-р-а- -н-а- -к-у-б-о-м-е-т-ъ-р- -н-а- -и-з-х-о-д-а-, -с-ъ-с- -с-е-г-а-ш-н-и-т-е- -п-р-о-д-а-ж-н-и- -ц-е-н-и- -с-т-р-у-в-а- -н-а-д- 320 -д-о-л-а-р-а- -н-а- -к-у-б-м-е-т-ъ-р- -н-а- -в-х-о-д-а- -в- -Е-в-р-о-п-а- -и- -н-е- -м-о-ж-е- -д-а- -к-о-н-к-у-р-и-р-а- -р-у-с-к-и-я-.

 5. КАТАР РАЗБРАХА И УСЕТИХА НА СОБСТВЕН ГРЪБ КОЛКО СА ПОДЛИ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ.ДО ОНЗИ ДЕН БЯХА ТЕХНИ ПРИЯТЕЛИ, А СЕГА НАСЪСКАХА СРЕЩУ ТЯХ ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ. И КАКВО СТАНА, КАТАР БЯГАТ ПРИ ПУТИН ДА ГИ СПАСЯВА. ДО ОНЗИ ДЕН КАТАР СПОНСОРИРАШЕ ИГИЛ(ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН НА САЩ), А СЕГА ЯДЕ ДРЪВЦЕТО ОТ СЪЮЗНИКА СИ САЩ. Защо обърнаха сопата в посока на Катар??? Ами, защото Русия няма да пусне газопровод през Сирия за Европа, а сгъстения газ на Катар трябва да стане краварски и евтин, за да могат те да преборят и поставят на колене Русия.Напразно САЩ и подлите евреи се опитват да поставят на колене Русия,няма да успеят, защото тяхната епоха свърши, настъпва славянската и в нея англосаксите заедно с -е-в-р-е-й-с-к-а-т-а- сган ще са прислуги, а не господари както им се сака. Ще го -д-у-х-а-т- и техните подлоги в България и по цял свят.

 6. Това обяснява проблемите, които изпитва в момента Катар. Нападнат от “верните” си съюзници САЩ, които искат сега да вземат за жълти стотинки катарския газ. Като не могат да го прекарат през Сирия евтино по газопровод, ще го доставят сгъстен, но им трябва изходна цена от 15-20 долара, а това е единственото богатство на Катар и единствения хляб, което ще направи Катар и катарците по-бедни от египтяните.

  1. Коментарът ти показва колко не си наясно с бизнеса с газ. Газът се продава в течнен (LPG), a единиците с които се измерва се наричат BTU или MBTU. Направи справка с Гугъл и се ограмоти, ако разбираш чужди езици. И за разлика от Путин САЩ не могат да определят цени, защото стоката се търгува на международни борси. Катор отдавна имат терминал за втечнен газ и си продават по целия свят. Проблемът е, че един такъв терминал струва около 500 млн лв. Проблемът на Източна Европа с Путин е че въпросният минидиктатор иска да използва газа като оръжие, да изнудва и да пуска и спира кранчето когато не му ходят по гайдата. Справка 2009г.

   1. Втечнения газ умнико натоварен на корабите има маса, и цената за транспорта му не се таксува за BTU или MBTU. Газа могат да го търгуват в каквито искат мерни единици, но товарите се превозват и таксуват на килограми и тонове.

 7. Нито американците, нито руснаците се интересуват от българите да им е евтино. Само българските американофили и русофили искат на българите да им е зле а на краварите и ушанките да им е добре и да ни бъркат в джоба. Платени чужди подлоги сте вие.

  1. Естествено е всеки да иска да продава скъпо и да купува евтино. Но досега нямаме нито един случай “краварите” да са ни извивали ръцете да купуваме техни стоки на монополно високи цени. Случаят с руснаците е доста по-различен. Благодарение и на продажните ни червени крадци имаме най-високите цени на газа, най-ниски транзитни такси и заробващи условия в договорите, като например да платиш количеството газ, дори и да не си го ползвал.

 8. Таз другарка първо вика:
  Не трябва обаче да се забравя, че този газ е много по-скъп от конвенционалния.
  После завтаря
  И отново повтарям – той е много по-скъп.
  Ама никаква цифра не дава
  В интернета пише за края на юни 2017 – Европа
  Тръбен газ : 5,40 $/MMBTU (190 $/1000 m3)
  Течен газ : 4,80 $/MMBTU (170 $/1000 m3)
  Добре, че не е потретила. Другарката вероятно е професор по история на КПСС

  1. Едни лъжат само с думи, а други и с цифри – хвани единия, и удари другия. Който си има газ наблизо печели – другите да ядат повече боб.

  2. Предполагам, че това е цената преди да го втечнят газа 🙂 Или източниците ти са от Марс.

 9. Преноса на газ като втечнен е по-евтино при над 2-3000км но откъде да го знаят това завършилите научен комунизъм.

  1. На тях не им оттърва да знаят такива неща. При положение ,че им се плаща да пропагандират, на черното ще казват бяло пък ако искаш им го обясни с формула.

  2. Абе бастуни, за какво се води войната в Сирия? Заради газопровода, който искаха да построят от Катар за Европа, защото преноса е по-евтин. Но Русия влезе в Сирия и газопровод няма да има. Превоза във втечнен вид е много скъп и цената на катарския газ в Европа излиза 100 и повече долара по скъп на 1000 кубометра в сравнение с руския, което го прави непродаваем, та това изяде главата на Катар. В момента тази държава е нападната именно поради крайната цена, която се получава от втечнения газ. Катар трябва да се съгласи да продава газа си за 15-20 долара на 1000 кубометра и ще спре атаката срещу себе си. Тогава катарците ще станат бедни като египтяните, но пък САЩ ще поставят на колене Русия. Да видим дали Катар ще издържи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.