Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Новото чешко правителство загуби вот на доверие в парламента

Васил Велев: МВР е префинансирано, заплатите там не са толкова ниски, колкото казват

Звънят от остров в Атлантика

Пощальон влезе в затвора, открили 19 000 писма в дома му

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София (обзор) Ще се забранява влизане в центъра на града според номерата на автомобилите

Опашки от тирове на Калотина, Капитан Андреево и Дунав мост

Австралия обяви конкурс за спасяване на Големия бариерен риф Дава 2 млн. канадски долара награда

Валери Симеонов: Протестите против втори лифт в Банско са част от предизборна кампания

Прищина: Сърбия да не използва за политически цели убийството на Оливер Иванович

Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Борисов ще участва на форума в Давос

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Пускат държавен дълг с рекорден срок от 25 г. На инвеститорите ще бъдат предложени книжа за 100 млн. лв.

Ще се повторят ли гафовете от предишните избори

Какви са възможните обърквания, които могат да попречат на нормалното провеждане на изборите в неделя? Ще се повтори ли заложническата драма в зала „Армеец“, в която попаднаха членове на секционни избирателни комисии на последните парламентарни избори.

Дългото чакане за предаване на протоколите след края на изборния ден не е изключено, но е създадена такава организация, която да намали значително този риск. София вече е разделена на три Районни избирателни комисии, а бюлетините ще се предават не само в „Арена Армеец“, но и в зала „Универсиада“. В първата е предвидено да пристигнат протоколите от 24 и 25 РИК, а във втората – тези от 23 РИК, информира БНТ.

Освен това броят на протоколите, които ще се обработват, е значително по-малък. Миналата година на места се гласуваше и с по 5 бюлетини, докато сега те ще бъдат само 2. Хората, които ще ги приемат, също са повече.

„Миналата година в „Арена Армеец“ бяха събрани избирателните секции на цяла София. Съставът на ОИК беше от 19 души. В момента, специално за 25 РИК протоколите от избирателните секции ще се обработват от всички 17 члена на ИК, които следва да обработят тези 492 секции, а не 1500 секции на територията на цяла София“, обясни Виолета Петрова, председател на 25 РИК.

Новото при тези избори е, че гласуването е задължително. Това от своя страна ще окаже влияние върху избирателната активност и може да се получат дълги опашки пред избирателните секции. Объркване могат да създадат също така квадратчето „не подкрепям никого“. Най-важното, което трябва да знаят гражданите, решили да отговорят на въпросите от референдума, е, че преди да влязат в тъмната стаичка членовете на СИК трябва да го попитат дали ще участват в националното допитване.

В столичния квартал „Младост“ ще гласуват с 3 бюлетини, защото избирателите трябва да решат кой ще бъде новият им районен кмет. Досегашният Цвета Авджиева подаде оставка след протести заради презастрояването на района. Протоколите от Младост ще се предават в зала „Универсиада“. От ОИК увериха, че са подготвили добре членовете на СИК, но предупредиха, че може да има забавяне при предаването на протоколите, защото ще се наложи 2 пъти да се редят на опашка.

„Запознати са, че ще има три кабини за гласуване в техните секции, съответно 3 избирателни кутии и три избирателни списъка. За съжаление ще се наложи да изчакат по-дълго време. Те ще трябва да предадат на ОИК протоколите с резултатите от гласуването на кмет на район „Младост“, а след това на РИК протоколите с гласуването за президент и вицепрезидент и допитването в националния референдум“, обясни Полина Витанова, председател на ОИК – София.

За подкрепата на избирателите в младост ще се борят 13 кандидати за районен кмет. След протестите през лятото загражденията на терена пред 19 и 20 блок, където детската площадка трябваше да бъде заменена от жилищна кооперация, вече са премахнати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.