Ще се повторят ли гафовете от предишните избори

Какви са възможните обърквания, които могат да попречат на нормалното провеждане на изборите в неделя? Ще се повтори ли заложническата драма в зала "Армеец", в която попаднаха членове на секционни избирателни комисии на последните парламентарни избори.

Дългото чакане за предаване на протоколите след края на изборния ден не е изключено, но е създадена такава организация, която да намали значително този риск. София вече е разделена на три Районни избирателни комисии, а бюлетините ще се предават не само в "Арена Армеец", но и в зала "Универсиада". В първата е предвидено да пристигнат протоколите от 24 и 25 РИК, а във втората - тези от 23 РИК, информира БНТ.

Освен това броят на протоколите, които ще се обработват, е значително по-малък. Миналата година на места се гласуваше и с по 5 бюлетини, докато сега те ще бъдат само 2. Хората, които ще ги приемат, също са повече.

"Миналата година в "Арена Армеец" бяха събрани избирателните секции на цяла София. Съставът на ОИК беше от 19 души. В момента, специално за 25 РИК протоколите от избирателните секции ще се обработват от всички 17 члена на ИК, които следва да обработят тези 492 секции, а не 1500 секции на територията на цяла София", обясни Виолета Петрова, председател на 25 РИК.

Новото при тези избори е, че гласуването е задължително. Това от своя страна ще окаже влияние върху избирателната активност и може да се получат дълги опашки пред избирателните секции. Объркване могат да създадат също така квадратчето "не подкрепям никого". Най-важното, което трябва да знаят гражданите, решили да отговорят на въпросите от референдума, е, че преди да влязат в тъмната стаичка членовете на СИК трябва да го попитат дали ще участват в националното допитване.

В столичния квартал "Младост" ще гласуват с 3 бюлетини, защото избирателите трябва да решат кой ще бъде новият им районен кмет. Досегашният Цвета Авджиева подаде оставка след протести заради презастрояването на района. Протоколите от Младост ще се предават в зала "Универсиада". От ОИК увериха, че са подготвили добре членовете на СИК, но предупредиха, че може да има забавяне при предаването на протоколите, защото ще се наложи 2 пъти да се редят на опашка.

"Запознати са, че ще има три кабини за гласуване в техните секции, съответно 3 избирателни кутии и три избирателни списъка. За съжаление ще се наложи да изчакат по-дълго време. Те ще трябва да предадат на ОИК протоколите с резултатите от гласуването на кмет на район "Младост", а след това на РИК протоколите с гласуването за президент и вицепрезидент и допитването в националния референдум", обясни Полина Витанова, председател на ОИК - София.

За подкрепата на избирателите в младост ще се борят 13 кандидати за районен кмет. След протестите през лятото загражденията на терена пред 19 и 20 блок, където детската площадка трябваше да бъде заменена от жилищна кооперация, вече са премахнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България