Ще се преразгледа цялата документация на концесията за кариера за варовик в старозагорско

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и народният представител Радостин Танев се срещнаха с протестиращите срещу кариерата за варовик от 11 старозагорски села, заедно с техните кметове.

Както „Труд” вече съобщи, на 22 август десетки хора блокираха за 15 минути подбалканския път София – Бургас, край град Николаево в знак на протест срещу изграждането на кариера за варовик в землищата на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви, на площ около 800 дка многогодишна широколистна гора, която в Доклада по ОВОС е представена като люляк и келяв кедър, което не отговаря на истината.

Хората са категорични, че дейността на кариерата ще доведе до екологична катастрофа, защото билото на Средна гора ще бъде свалено с над 60 м, ще бъде изсечена многогодишна широколистна гора. В района е основната популация от Благороден елен, на триста метра извира водата за село Едрево, ще бъдат замърсени още три реки.

В срещата с протестиращите участваха още директорът на РИОСВ - Стара Загора д-р Петя Папазова и представители на Басейнова дирекция. Зам.-министър Станков пое ангажимент да бъдат преразгледани всички документи от старта на процедурата за концесията през 2008 г. до момента и да се вземе взаимно изгодно решение, като се защитя интересите на хората и околната среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България