Ще се съберат ли отново Каталуня и Испания

Карлес Пучдемон и заместникът му Ориол Жункерас не са склонни да приемат отстраняването си

Дори противниците на Мариано Рахой признават, че решението да свика избори много бързо е било „умно“

Какво ще се случи в Каталуня, испанската територия с размерите на Белгия, чийто парламент обяви независимост в петък, преди да бъде поставен под прекия контрол на държавата? Разделението истинско ли е или въображаемо? Как да се възстанови редът? Отговорите на тези въпроси ще зависят от съпротивата на сепаратистките лидери и на техните поддръжници сред каталунците. Но и от партийни интереси, свързани с регионалните избори, които консервативният испански премиер Мариано Рахой насрочи за 21 декември.

Сваленият от Мадрид каталунски регионален премиер Карлес Пучдемон и неговият заместник Ориол Жункерас изглежда не са склонни да приемат отстраняването си. И единият, и другият го показаха през уикенда, но без да дадат конкретни инструкции на поддръжниците си.

През това време, нищо не изглежда да се е променило... или почти: испанското знаме все още се развява над държавните учреждения и на сайта на каталунската изпълнителна власт все още са снимките на свалените „съветници“ (министри).

Ще работят ли членовете на каталунското правителство, без да обръщат внимание на отстраняването си? В известен смисъл те ще „дадат тон“, тъй като ако се съпротивляват по един или друг начин, ще насърчат други да ги последват.

Дори противниците на испанския премиер признават: за Мариано Рахой решението да свика избори много бързо е било „умно“. Той налага своя ритъм на различните сепаратистки партии - от десницата до крайната левица - които от няколко месеца се разкъсват зад кулисите. Най-умерените, близки до икономическите среди, показват голяма резервираност, изправени пред паническото напускане на предприемачите, до което доведе приближаването на евентуалното отделяне от Испания. Те ще се изправят пред невъзможен избор: да продължат напред, отказвайки да се явят на изборите на 21 декември, или да участват в тях и да приемат да играят на избори… организирани от държавата.

(превод БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи