Ще спре ли Тръмп студентските бригади в САЩ

Предизборната кампания в САЩ хвърли сянка върху американската мечта на милиони. В страната, създадена от мигранти, за пръв път кандидати за Белия дом агитират с негативни послания към чужденците, които искат да работят и живеят в Съединените щати.

Изключително рестриктивната миграционна политика на Доналд Тръмп съвсем не се изчерпва с неговата екстравагантна идея да построи стена на границата с Мексико. Според официални документи на неговата предизборна кампания, ако кандидатът на републиканците стане следващият американски президент, ще бъдат прекратени J-1 програмите. Това на практика означава, че хиляди български студенти няма да имат възможността да се обучават или работят на територията на Съединените щати, информира bTV в свой репортаж.

„Не искам да си навличам неприятности с останалата част на света, но има две държави, от които идват много трудолюбиви студенти – България и Филипините. Казвам ви – българските младежи са страхотни!“, споделя Боб Уфър, генерален мениджър на „Евелин Хил Инк“ – един от хилядите работодатели на наши студенти на бригада.

А броят им никак не е малък – 7000 на година. Тръмп официално заяви, че ако спечели вота на 8 ноември, ще прекрати чуждестранните студентски програми, за да стимулира младите американци да заемат овакантените места.

„Мисля, че Доналд Тръмп е страхотен бизнесмен, построил огромна империя, но трябва да стои далеч от политиката. Наистина губя думи, не знам какво друго да кажа“, коментира Боб Уфър.

Лятната бригада за много студенти е уникално преживяване.

„Възможността да срещнеш толкова много хора, толкова много култури на веднъж е шанс, който, ако не отидеш на бригада, няма как да имаш“, споделя студентката в Софийския университет Теодора Дамянова.

За нея обаче това се оказва повече от сезона работа. И Боб е една от основните причини за това. Той помага на приятеля й – Захари, да поиска ръката й не другаде, а в короната на Статуята на свободата. Това е първото предложение в короната от много години насам, заради 11 септември и мерките за безопасност.

След като преживява своето американско приключение, Теодора вече има сериозна работа у нас.

„Нещото, което ми даде тази бригада, беше възможността да разбера, че аз не искам да живея извън България“, казва тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка