Що за птица си?

Светът живее в ритъма на ранобудните „чучулиги”, науката се обяви в защита на „совите”, а на „гълъбите” им е все едно

Отликите на хората според биологичния им часовник не получават необходимото внимание и това се отразява на здравето, погрешно обвързвано само с лошата екология, стреса, неправилното хранене и т.н. Но както твърдят неврофизиолозите, с които са съгласни и медиците, за добро самочувствие и дългогодишно съхраняване на пълноценна активност трябва преди всичко да се вслушваме в собствените си биоритми и да ги следваме.

На някои хора „ставането с петлите” доставя удоволствие, зарежда ги с бодрост и енергия. Други пък са вели и раздразнителни, чувстват се като разбити. Народната мъдрост е определила тези два типа хора като чучулиги и сови, а сред тях се „мотаят” универсалните гълъби.

Навиците за сън не са прищявка или мързел

37-1

От древни времена се смята като пример за подражание да станеш рано и да започнеш да се трудиш. Любителите на поспиването са осъждани и определяни като лентяи. И в по-ново време основателят на немската школа, Теодор Щекман, определя правилата на правилния сън – до полунощ той имал двойна възстановителна сила и лягането в 7 ч. вечерта гарантирало достатъчните 4-5 часа за пълноценен отдих. Последователите на професора смятат сутрешното време като най-подходящото за плодотворна работа.

Такова отношение на обществото обаче е крайно несправедливо към совите, тъй като техните навици не са прищявка или леност, а са продиктувани от физиологията. Научно обяснение на този феномен е дадено през 20-и век с развитието на хронобиологията – наука, изучаваща цикличността на биологичните процеси.

Основен показател за съществуването на типовете „пернати” е работоспособността – равнището на физическата и интелектуалната активност. Ще разгледаме основните два вида, като смесеният тип на гълъбите се подразбира.

Ранобудниците са по-дълголетни

Те стават рано без усилие и се чувстват бодри, свежи и отпочинали. Работоспособността им е максимална до пладне, а към края на деня се натрупва умора, изчерпан е енергийният запас и ако обстоятелствата позволяват, си лягат по-раничко.

Трудно се приспособяват към нова работа и стил на живот, обичат спокойствието. Те са неконфликтни, педантични, праволинейни. Могат да бъдат и тиранични. В делова среда ги уважават заради самодисциплината, точността и голямата работоспособност.

Чучулигите имат най-високите здравни показатели. Те са добри математици, инженери, военни. При тях е по-добре развито лявото мозъчно полукълбо, определящо аналитичния умствен потенциал.

„Поспаливците“ са по-умни

Те се чувстват разбити чак до обяд, работоспособността им сутрин е минимална, към 4 ч. следобяд се повишава, а пикът й е във вечерните и нощните часове. Лягат си след полунощ.

Лесно преживяват промените в обикновения житейски ритъм, в сложни ситуации запазват самообладание и не се поддават на паника. Подходящи за тях са рисковите професии – космонавт, летец, пожарникар, сапьор... Освен това сови са повечето артисти, писатели и други творчески личности. Специалистите обясняват това с по-развитото дясно мозъчно полукълбо.

Тъй като хормоналната активност на совите нощем е висока, като следствие те често развиват диабет и язви.

Мадридският университет публикува изследване, потвърждаващо предишна работа на учения Сатоши Касанава, че совите са по-умни – както и да ги тестват, по някаква неизвестна причина те показват много по-високи резултати при тестовете за IQ. Никой не може да предложи разумно обяснение на този феномен, но той съществува.

Диктатура на малцинството

Според статистиката само 25% от хората на планетата са чучулиги, с които обаче останалите трябва да се съобразяват. На всичкото отгоре научните изследвания показаха, че совите ги превъзхождат по много показатели – например макар и да стават по-късно, те са много по-трудоспособни през целия ден.

Сови са повечето иноватори, изобретатели и инвестиционни банкери, тъй като са по-рискови и непредсказуеми натури, което бързо води към успеха. Да обърнем внимание и на факта, че повечето творчески решения се взимат вечер, което е присъщо на совите.

Какво се получава? Мнозинството е принудено да се вмести в общоприетите рамки, страдайки от неразбирането на околните. В САЩ 65% от хората си недоспиват, което води до снижаване на производителността им и икономиката ежегодно губи 18 млрд. долара.

Ето защо водещи икономисти призовават да се загърби графикът на чучулигите. Световната икономика работи денонощно, а съвременните технологии позволяват да се премине на по-гъвкаво работно време. Много специалисти са убедени, че умението на совите да бодърстват през нощта и да запазват самообладание в екстремни ситуации може да се използва максимално. Необходимо е да се отчитат биоритмите на всеки човек, което ще позволи да се оптимизират производствените процеси.

Психологически тест на Остберг

С негова помощ лесно може да определите какъв тип сте, като отговорите на въпросите, сумирате точките и погледнете резултатите.

1. Трудно ви е да ставате сутрин: да, почти постоянно (3); понякога (2); рядко (1); много рядко (0).

2. Ако може да избирате, предпочитате да си легнете: нощем, след 1 ч. (3); в 23:00-01:00 (2); в 22:00-23:00 (1); до 22:00 (0).

3. Каква сутрешна закуска предпочитате: обилна (0); засищаща (1); мога да се огранича с варено яйце (2); достатъчна ми е чаша кафе (3).

4. Кога най-често имате проблеми и конфликти вкъщи и в работата: през първата половина на деня (1); през втората половина (0).

5. Лесно ви е да се откажете от: сутрешното кафе (2); чай или кафе вечер (0).

6. При пътуване или отпуск как променяте хранителните си навици: много лесно (0); без особени проблеми (1); трудно (2); никога не ги променям (3).

7. Ако сутринта ви предстоят важни дела, в колко часа по-рано от обикновено ще си легнете: повече от 2 часа (3), 1-2 часа (2); по-малко от час (1); ще си легна както обикновено (0).

Резултати: 0-7 точки - чучулига; 8-12 точки – гълъб; 13-18 точки – сова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл