Намереният застрелян мъж е криминално проявен Двама са задържани за престъплението

Поне 150 хил. евро за луксозен апартамент 60% от сделките стават на етап “в строеж”

Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“ Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Поет блъсна с кола човек на пешеходна пътека Недялко Йорданов опитва да избегне правосъдието

Търсят още 9 съдебни заседатели в Търговище

Арестуваха предполагаемия посредник в убийството на журналистката Дафне Галиция

И медия в Малта гръмна за скандала с Efbet

Бургазлии с подаръци за деца и възрастни в неравностойно положение Кампанията „Подари от сърце“ на Община Бургас насърчава благотворителността

Синдикатите не са отказват от общия национален протест заради болничните

Вицепремиерът Каракачанов подаде сигнал до главния прокурор за опити за създаване на македонско малцинство в България

Изграждат бази за собствено ползване Автомобилната индустрия е активна

Противниците на Гешев във ВСС три пъти се отрекоха от тезата, че избор с един кандидат не е избор

Вижте кадри от ареста на разбитата група за фалшиви документи (СНИМКИ и ВИДЕО)

АПИ: От утре се въвежда зимното поддържане на пътищата Пътната агенция мобилизира 3000 снегопочистващи машини

Шофьорка се преобърна с колата си в канавка

Що за птица си? Светът живее в ритъма на ранобудните „чучулиги”, науката се обяви в защита на „совите”, а на „гълъбите” им е все едно

Отликите на хората според биологичния им часовник не получават необходимото внимание и това се отразява на здравето, погрешно обвързвано само с лошата екология, стреса, неправилното хранене и т.н. Но както твърдят неврофизиолозите, с които са съгласни и медиците, за добро самочувствие и дългогодишно съхраняване на пълноценна активност трябва преди всичко да се вслушваме в собствените си биоритми и да ги следваме.

На някои хора „ставането с петлите” доставя удоволствие, зарежда ги с бодрост и енергия. Други пък са вели и раздразнителни, чувстват се като разбити. Народната мъдрост е определила тези два типа хора като чучулиги и сови, а сред тях се „мотаят” универсалните гълъби.

Навиците за сън не са прищявка или мързел

37-1

От древни времена се смята като пример за подражание да станеш рано и да започнеш да се трудиш. Любителите на поспиването са осъждани и определяни като лентяи. И в по-ново време основателят на немската школа, Теодор Щекман, определя правилата на правилния сън – до полунощ той имал двойна възстановителна сила и лягането в 7 ч. вечерта гарантирало достатъчните 4-5 часа за пълноценен отдих. Последователите на професора смятат сутрешното време като най-подходящото за плодотворна работа.
Такова отношение на обществото обаче е крайно несправедливо към совите, тъй като техните навици не са прищявка или леност, а са продиктувани от физиологията. Научно обяснение на този феномен е дадено през 20-и век с развитието на хронобиологията – наука, изучаваща цикличността на биологичните процеси.
Основен показател за съществуването на типовете „пернати” е работоспособността – равнището на физическата и интелектуалната активност. Ще разгледаме основните два вида, като смесеният тип на гълъбите се подразбира.

Ранобудниците са по-дълголетни

Те стават рано без усилие и се чувстват бодри, свежи и отпочинали. Работоспособността им е максимална до пладне, а към края на деня се натрупва умора, изчерпан е енергийният запас и ако обстоятелствата позволяват, си лягат по-раничко.
Трудно се приспособяват към нова работа и стил на живот, обичат спокойствието. Те са неконфликтни, педантични, праволинейни. Могат да бъдат и тиранични. В делова среда ги уважават заради самодисциплината, точността и голямата работоспособност.
Чучулигите имат най-високите здравни показатели. Те са добри математици, инженери, военни. При тях е по-добре развито лявото мозъчно полукълбо, определящо аналитичния умствен потенциал.

„Поспаливците“ са по-умни

Те се чувстват разбити чак до обяд, работоспособността им сутрин е минимална, към 4 ч. следобяд се повишава, а пикът й е във вечерните и нощните часове. Лягат си след полунощ.
Лесно преживяват промените в обикновения житейски ритъм, в сложни ситуации запазват самообладание и не се поддават на паника. Подходящи за тях са рисковите професии – космонавт, летец, пожарникар, сапьор… Освен това сови са повечето артисти, писатели и други творчески личности. Специалистите обясняват това с по-развитото дясно мозъчно полукълбо.
Тъй като хормоналната активност на совите нощем е висока, като следствие те често развиват диабет и язви.
Мадридският университет публикува изследване, потвърждаващо предишна работа на учения Сатоши Касанава, че совите са по-умни – както и да ги тестват, по някаква неизвестна причина те показват много по-високи резултати при тестовете за IQ. Никой не може да предложи разумно обяснение на този феномен, но той съществува.

Диктатура на малцинството

Според статистиката само 25% от хората на планетата са чучулиги, с които обаче останалите трябва да се съобразяват. На всичкото отгоре научните изследвания показаха, че совите ги превъзхождат по много показатели – например макар и да стават по-късно, те са много по-трудоспособни през целия ден.
Сови са повечето иноватори, изобретатели и инвестиционни банкери, тъй като са по-рискови и непредсказуеми натури, което бързо води към успеха. Да обърнем внимание и на факта, че повечето творчески решения се взимат вечер, което е присъщо на совите.
Какво се получава? Мнозинството е принудено да се вмести в общоприетите рамки, страдайки от неразбирането на околните. В САЩ 65% от хората си недоспиват, което води до снижаване на производителността им и икономиката ежегодно губи 18 млрд. долара.
Ето защо водещи икономисти призовават да се загърби графикът на чучулигите. Световната икономика работи денонощно, а съвременните технологии позволяват да се премине на по-гъвкаво работно време. Много специалисти са убедени, че умението на совите да бодърстват през нощта и да запазват самообладание в екстремни ситуации може да се използва максимално. Необходимо е да се отчитат биоритмите на всеки човек, което ще позволи да се оптимизират производствените процеси.

Психологически тест на Остберг

С негова помощ лесно може да определите какъв тип сте, като отговорите на въпросите, сумирате точките и погледнете резултатите.

1. Трудно ви е да ставате сутрин: да, почти постоянно (3); понякога (2); рядко (1); много рядко (0).
2. Ако може да избирате, предпочитате да си легнете: нощем, след 1 ч. (3); в 23:00-01:00 (2); в 22:00-23:00 (1); до 22:00 (0).
3. Каква сутрешна закуска предпочитате: обилна (0); засищаща (1); мога да се огранича с варено яйце (2); достатъчна ми е чаша кафе (3).
4. Кога най-често имате проблеми и конфликти вкъщи и в работата: през първата половина на деня (1); през втората половина (0).
5. Лесно ви е да се откажете от: сутрешното кафе (2); чай или кафе вечер (0).
6. При пътуване или отпуск как променяте хранителните си навици: много лесно (0); без особени проблеми (1); трудно (2); никога не ги променям (3).
7. Ако сутринта ви предстоят важни дела, в колко часа по-рано от обикновено ще си легнете: повече от 2 часа (3), 1-2 часа (2); по-малко от час (1); ще си легна както обикновено (0).

Резултати: 0-7 точки – чучулига; 8-12 точки – гълъб; 13-18 точки – сова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.