Юбилеен концерт събра няколко поколения певци, танцьори и музиканти в Търново

На грандиозната проява по случай 50-годишнината на ансамбъл „Българче” бяха събрани 7765 лева за нови инструменти

С грандиозен концерт бе чествана в събота вечерта 50-годишнината на Детско-юношеския ансамбъл /ДЮФА/ „Българче” във Велико Търново. Събитието събра няколко поколения певци, музиканти и танцьори, които свириха, извиха красиви гласове и тропнаха кръшни хора. На сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” пред над 1500 души публика се изявиха настоящи възпитаници на ансамбала, както и ветерани. Търновци се завърнаха от Америка, Австралия, Канада и други краища на света, за да участват в концерта.

Изпълненията на две сцени вдигнаха на крака публиката, която непрестанно аплодираше стотиците фолклористи. Присъстващи плачеха от вълнение.

„Магията на фолклорното изкуство е изключително силна и който се е докоснал до народната музика и танци, ги тачи цял живот”, убеден е Петър Петров, ръководител и хореограф на ансамбъла. На тържеството присъства и Михаил Дюлгеров, който през 1968 г е създал формацията. Той приветства зрителите и участниците в концерта със стихове.

Сред публиката бяха първите участници в ансамбъла от 1968-1975 година.

От продадените с благотворителна цел билети на цена 5 лева за концерта са събрани 7765 лева. С тях ще бъдат купени нови музикални инструменти.

„Няма бивши и настоящи певци, музиканти и танцьори. Гордейте се, че тази зала е пълна с хора, дошли да се насладят на магията на народното изкуство. Това е доказателство, че във Велико Търново са съхранени българския дух и традиции”, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, който също е усвоявал уроците по родолюбие в ансамбъла.

Той обяви, че община Велико Търново е осигурила нови северняшки носии на изпълнителите , както и 5000 лева за турне в Будапеща. Министерството на образованието е отпуснало на формацията 5000 лева. Ансамбълът бе удостоен с почетния знак на кмета на Велико Търново. Съюзът на музикалните и танцови дейци присъди „Сребърна лира” за диригентите на оркестъра и на народния хор-доц.Митко Димитров и Галя Иванова. Отличието „Златна лира” пък получи ръководителят на ансамбъла Петър Петров.

Равносметката сочи, че над 4000 деца са преминали през школата на ДЮФА “Българче”, който вече половин век разнася славата на българската космическа музика по цял свят и олицетворява родните багри, жизненост, великолепие и младост. Младите артисти при Общинския детски комплекс във Велико Търново са завладели публиката на над 3000 концерта в страната и чужбина. Техните изпълнения са били аплодирани в повече от 50 държави. Талантливите изпълнители са пели, свирили и танцували на сцени в Гърция, Турция, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Тайланд, Обединените арабски емирства. Всички, които са гледали изпълненията на смайващите танцьори и чули изкусните музиканти и талантливи певици на ансамбъла, остават завинаги подвластни на българския фолклор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България