Юбилейно тържество 185 години от рождението на Нешо Бончев

Желязко Гагов – кмет на Панагюрище, Орлин Чолаков – оперен певец, Боян Ангелов – председател на СБП и автор на книгата „Нешо Бончев“

На 24 януари 2024 г. в Централния военен клуб в София се събраха повече от 100 писатели, политици, общественици и съграждани на Нешо Бончев, за да отбележат 185 години от рождението на видния панагюрец. Събитието беше организирано от Съюза на българските писатели, издателство „Захарий Стоянов“ и Благотворително дружество – 1884, основано някога от Райна Княгиня.

Програмата се водеше от актрисата Василка Сугарева – панагюрка и наследница на достоен панагюрски род. Годишнината беше повод за представянето на едно впечатляващо изследване – книгата на Боян Ангелов „Нешо Бончев“, публикувана в поредицата „Дълг и чест“ на изд. „Захарий Стоянов“.

Боян Ангелов

Патриотичният дух на присъстващите беше въздигнат от вдъхновената рецитация на Вазовото стихотворение „Аз съм българче“, изпълнено от 6-годишния Росен Данаилов, който с мелодичния си и категоричен глас разплака публиката.
В словото си член-кор. Иван Гранитски напомни, че Боян Ангелов е автор на триада от историко-биографично-литературоведски книги: „Марин Дринов“, „Марко Балабанов“ и „Нешо Бончев“. „Темата за културата на Възраждането и сп. „Читалище“ са любима негова територия. Възраждането е епоха на експлозия на националното самосъзнание, когато избухват нашите талантливи умове. Книгата е построена върху интердисциплинарен подход, в който се съчетават: хронологичното, житейската и научна съдба на Нешо Бончев, анализирано е творчеството му. Всичко това е разгледано в контекста на епохата – революционните борби и движението за църковна независимост, социално-икономическата ситуация, международната обстановка. Нешо Бончев е не само първият професионален литературен критик, той е полиглот – знае гръцки, старогръцки, немски, руски език. Тази книга е учебник по родолюбие – би трябвало учениците и студентите да я изучават“ – каза Иван Гранитски.

Иван Гранитски

Боян Ангелов уточни, че Нешо Бончев е един от най-великите възрожденци, който преди много години изрича думите: „Литературното поле не е бална зала, та да се гладим и да си казваме комплименти. Който не е с нас, е против нас“. Той припомни, че през 2009 г. Община Панагюрище и Министерство на културата учредиха наградата за критика „Нешо Бончев“, която се връчва без прекъсване и до днес. В залата присъстваха няколко от лауреатите на тази награда.

Благовеста Касабова

С критическа оценка на книгата и на личността на Нешо Бончев в събитието се включиха още литературните критици Благовеста Касабова, д-р Анжела Димчева, проф. д.н. Ивайло Христов. Благовеста Касабова подчерта, че Нешо Бончев е национално значима личност, която трябва да бъде позната на новите поколения. Тя припомни, че Боян Ангелов е в основата на написването на „Речник на панагюрските говори“. Анжела Димчева направи подробен анализ на новата книга, завършвайки: „Личи си, че тази книга е написана от поет: документално-биографичното е примесено с поетични картини, с цветни витражи  и метафорични видения: „Сакралните страници на миналото отвеждат мислите ни към време, когато под същите зеленокоси върхове, под същото синьо-бяло поднебие далечните ни предци градят зидовете на просвещението и се надяват, че знанието ще доведе до нравствената същност на благоденстващата добрина“.

Анжела Димчева

Ивайло Христов се спря на важността на наградата „Нешо Бончев“: „Тя е награда на името на един заслужил възрожденец, на един първопроходец в литературната критика, който още в зората на съвременната литература застава на естетически позиции, противопоставяйки се на елементарното писане“. 

Ивайло Христов

Присъстващите аплодираха Добрин Добрев Финиотис, който разказа историята на една популярна панагюрска песен – „Полегнала е Тудора“, след което извиси силния си глас в изпълнение на песента и разплака публиката: „Няма българин, който да не обича Панагюрище! То е дало на света една голяма българска народна песен. Тя е венец в репертоара на Държавния ансамбъл „Филип Кутев“, предоставена от сестрите Параскева и Паша Попови – диригенти на хора. През 1963 г. ансамбълът е на турне в САЩ – след тяхното изпълнение на тази песен „Ню Йорк таймс“ написва: „Има мит, че Орфей е роден в планините на днешна България. Очевидно това не е мит, а факт!“.

Добрин Добрев Финиотис

В края на тържеството кметът на Панагюрище Желязко Гагов изрази възторга си от инициативата и акцентира на думата „единение“: „В тази дума  един е ние. Така, както е било в тракийските царства, както е било по време на Априлското въстание. Сега е време да оставим тази дума в наследство на нашите деца. Следващата обединяваща идея трябва да бъде честването за 150-годишнината на Априлското въстания. Очаквам вашите идеи и предложения“.

Георги Момеков, председател на Благотворително дружество – 1884

Проф. Георги Момеков – председател на Благотворително дружество – 1884, изрази надежда, че организацията ще работи за културно-историческото наследство и славата на Панагюрския край. От своя страна проф. Радомир Угринов поздрави Боян Ангелов за сериозния труд и отбеляза, че трябва да се възражда българският дух, въпреки нашествието на безродниците в политиката и медиите. Тържеството завърши с изпълнение на „Многая лета“ от Орлин Чолаков, с когото пяха всички присъстващи.

Поетесата Албена Фурнаджиева и Боян Ангелов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура