На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Юго Вутен – белгиецът, благодетел на България Нашите художници са голямата страст на мецената

Юго Вутен пред експонат от огромната си колекция

Днес Европа се сбогува с един от най-големите меценати и благодетели на изобразителното изкуство – белгиеца Юго Вутен. За българските художници неговото име олицетворява всичко онова, което в други страни представлява държавата или мощните фондации. Той направи за нашето изкуство невъобразимо много. Дарованията на българските скулптори за него бяха ценно откритие. Той обикаляше лично по ателиетата им и правеше щедри откупки, после осигуряваше път и подслон на творците, за да монтират произведенията си в прочутия му скулптурен парк Гел, разположен недалеч от стара зърнена фабрика в белгийския град Херенталс, превърната в художествена галерия. Тя съдържа 1700 произведения на изкуството от цял свят, събирани от колекционера повече от 40 години. Голямата страст на Юго Вутен са творби от българи и румънци.

„Отношението ми към българските художници в колекцията ми е много лично. Бях затрогнат от трудностите, с които много от тях трябваше да се борят веднага след падането на комунизма. Държавните структури, с които бяха свикнали в тази ера, изведнъж изчезнаха и много художници си нямаха и представа кои евентуално могат да са техните нови купувачи. При подобни обстоятелства за мен патронажът беше очевиден избор. Мисля, че е важно не само да помагаш на художниците да творят, но също така да създаваш и да поддържаш институции. Поради тази причина подкрепих обновяването на Националната художествена академия в българската столица София.

Наред с това съм убеден в индивидуалната стойност на частната колекция. Това е моя колекция, затова мога да купувам каквото искам, каквото харесвам или с каквото се чувствам лично свързан“, споделя меценатът, който разполага с най-голямата колекция от българско изобразително изкуство в чужбина – скулптура и живопис.

Спонсорирал е множество културни проекти – неслучайно третият етаж от Националната художествена галерия носи неговото име. Той финансира ремонта на сградата и покрива. По негова идея и с негова подкрепа бе създаден уникалният скулптурен парк в Министерството на външните работи.

Юго Вутен става почетен консул на България в Белгия, член на Бюрото на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, в чиито културни и образователни проекти инвестира над 250 хил. евро.

Благодарение на неговата щедрост е организиран български павилион на 52-рото биенале на българското изкуство във Венеция, сбъдната мечта на трима млади художници. Без неговата помощ не биха видели бял свят десетки каталози за изложби и албуми. Той е благодетел и в областта на музиката, помага на творци, хорове, концерти, откликва на нуждите на музикалното училище, спомоществувателства и изографисването на църкви, дарява крупни суми на училище за деца с увреждания.

И възниква неизбежният въпрос – откъде извират тези средства?

Юго Вутен е син на търговец. Влечението към изкуството добива покрай майка си, която колекционирала антики. Сам той обаче избрал професията на баща си – посветил се на търговията и преуспял. Едва 28-годишен той открива първия си супермаркет в Северна Белгия. А 20 години по-късно вече е собственик верига от 50 супермаркета под името Cash Fresh. През цялото време той не изневерява на колекционерското си хоби, но му се отдава изцяло през 2005 г., когато продава всичките си магазини и получените милиони влага в голямата си страст – изкуството и благотворителността. Неговата мисия у нас не би била така пълноценно разгърната без съдействието на акад. Светлин Русев, с когото поддържат близко приятелство.

За огромните си заслуги към България Юго Вутен е отличен с орден „Стара планина“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.