На 20 юни 2019 да почерпят

Луис Енрике напусна националния отбор на Испания

САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 юни 2019

Юго Вутен – белгиецът, благодетел на България Нашите художници са голямата страст на мецената

Днес Европа се сбогува с един от най-големите меценати и благодетели на изобразителното изкуство – белгиеца Юго Вутен. За българските художници неговото име олицетворява всичко онова, което в други страни представлява държавата или мощните фондации. Той направи за нашето изкуство невъобразимо много. Дарованията на българските скулптори за него бяха ценно откритие. Той обикаляше лично по ателиетата им и правеше щедри откупки, после осигуряваше път и подслон на творците, за да монтират произведенията си в прочутия му скулптурен парк Гел, разположен недалеч от стара зърнена фабрика в белгийския град Херенталс, превърната в художествена галерия. Тя съдържа 1700 произведения на изкуството от цял свят, събирани от колекционера повече от 40 години. Голямата страст на Юго Вутен са творби от българи и румънци.

„Отношението ми към българските художници в колекцията ми е много лично. Бях затрогнат от трудностите, с които много от тях трябваше да се борят веднага след падането на комунизма. Държавните структури, с които бяха свикнали в тази ера, изведнъж изчезнаха и много художници си нямаха и представа кои евентуално могат да са техните нови купувачи. При подобни обстоятелства за мен патронажът беше очевиден избор. Мисля, че е важно не само да помагаш на художниците да творят, но също така да създаваш и да поддържаш институции. Поради тази причина подкрепих обновяването на Националната художествена академия в българската столица София.

Наред с това съм убеден в индивидуалната стойност на частната колекция. Това е моя колекция, затова мога да купувам каквото искам, каквото харесвам или с каквото се чувствам лично свързан“, споделя меценатът, който разполага с най-голямата колекция от българско изобразително изкуство в чужбина – скулптура и живопис.

Спонсорирал е множество културни проекти – неслучайно третият етаж от Националната художествена галерия носи неговото име. Той финансира ремонта на сградата и покрива. По негова идея и с негова подкрепа бе създаден уникалният скулптурен парк в Министерството на външните работи.

Юго Вутен става почетен консул на България в Белгия, член на Бюрото на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, в чиито културни и образователни проекти инвестира над 250 хил. евро.

Благодарение на неговата щедрост е организиран български павилион на 52-рото биенале на българското изкуство във Венеция, сбъдната мечта на трима млади художници. Без неговата помощ не биха видели бял свят десетки каталози за изложби и албуми. Той е благодетел и в областта на музиката, помага на творци, хорове, концерти, откликва на нуждите на музикалното училище, спомоществувателства и изографисването на църкви, дарява крупни суми на училище за деца с увреждания.

И възниква неизбежният въпрос – откъде извират тези средства?

Юго Вутен е син на търговец. Влечението към изкуството добива покрай майка си, която колекционирала антики. Сам той обаче избрал професията на баща си – посветил се на търговията и преуспял. Едва 28-годишен той открива първия си супермаркет в Северна Белгия. А 20 години по-късно вече е собственик верига от 50 супермаркета под името Cash Fresh. През цялото време той не изневерява на колекционерското си хоби, но му се отдава изцяло през 2005 г., когато продава всичките си магазини и получените милиони влага в голямата си страст – изкуството и благотворителността. Неговата мисия у нас не би била така пълноценно разгърната без съдействието на акад. Светлин Русев, с когото поддържат близко приятелство.

За огромните си заслуги към България Юго Вутен е отличен с орден „Стара планина“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.