Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

Южна Корея изнася оръжия за над 2,5 млрд долара Американците държат 60 процента от световното производство на смъртоносната стока

Сеул все повече се налага като водеща държава в отбранителната индустрия.

Пред заплахата от северната си съседка Южна Корея пуска оръжейните си заводи на пълна мощност като укрепва своята лидерска позиция сред новите производители, се казва в доклад на Института СИПРИ, публикуван в края на миналата година. Южнокорейската оръжейна промишленост е реализирала 2,2% от продажбите на 100-те най-големи производители през 2016 г. с 8,4 милиарда долара, което е с 20,6% повече от 2015 г. според Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира СИПРИ (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI).

Севернокорейската заплаха „захранва придобиването на военно оборудване от Южна Корея, която все повече се обръща към своята собствена оръжейна промишленост, за да отговори на търсенето“, казва изследователят Симон Веземан. Увеличаването на ядрения арсенал на Северна Корея предизвиква значителни (военни) инвестиции в Южна Корея. В продължение на десетилетия Южна Корея е един от най-големите в света вносители на военно оборудване и технологии, по-голямата част от тях – американски. Но отскоро местната индустрия расте с бързи темпове и бюджетът за отбрана на Сеул става пропорционално един от най-високите в света извън конфликтните зони на Близкия изток и Африка, смятат анализаторите на СИПРИ.

Южна Корея се стреми да постигне целта си да стане голям износител на оръжие. Южнокорейският износ на оръжие, който възлиза на 253 млн. долара през 2006 г., достигна 2,5 млрд. долара десет години по-късно, според официалните данни. Южнокорейските ракети, гаубици, подводници и военни самолети са особено популярни в Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка. Седем южнокорейски оръжейни компании се нареждат сред 100-те най-големи световни производители, посочени от СИПРИ. Първата от тях – конгломератът Korea Aerospace Industries (KAI), който разработи с американската „Локхийд Мартин” (Lockheed Martin) „учебния свръхзвуков изтребител T-50 Golden Eagle, е на 48-о място.
Общо продажбите на стоте най-големите производители на оръжие възлизат на 374,8 милиарда долара за 2016 година, което е с 1,9% повече от 2015 г. Това е първото годишно увеличение след пет години последователен спад. Само американските производители заемат 57,9% от общия брой, пред британците (9,6%), руснаците (7,1%) и французите (5,0%), съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.