Южноафриканският вариант у нас е установен при чужденец, той е карантиниран

До няколко седмици се очакват много повече пациенти с индийския щам

В Националният център по заразни и паразитни болести през последната седмица бяха анализирани и секвенирани 200 проби. От тях при 190 се доказа британския вариант, това са проби предимно изпратени от страната. В проби, изпратени от София - "Пирогов" се доказаха 7 щама, принадлежащи към "Делта" варианта (индийският коронавирус) и един към "Бета" варианта (южноафриканския). Тези проби са от периода 6-14 юни. Това заяви на брифинг пред медиите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

"Бета" вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас с много леки симптоми и е карантиниран. Другите 7 проби от "Делта" варианта - само един от тях е хоспитализиран в "Пирогов", а другите са под много лека форма и симптоми и са на домашно лечение и под карантина. 

Четири от пробите са на лица на възраст 30-40 г., а другите четири са на лицата 40-50 г. Шест са на мъже и две са на жени.

В близко бъдеще очакваме много повече пациенти с индийския вариант на COVID-19, каза проф. Христова.
"Това е очаквано, тъй като е много по-силно инфекциозен и много по-бързо прави епидемични взривове", допълни тя.

По думите ѝ категорично е доказано, че ваксините, които са у нас покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

"Няма разлика в симптомите на вариантите", допълни експертът.

"Личните противоепидемични трябва да се спазват. Възможна е нова вълна насред лято, както във Великобритания", заяви проф. Христова.

"Делта" вариантът се разпространява много по-лесно, заразените сега са българи и със сигурност ще има още заразени. Това ще стане за няколко седмици", допълни тя.

"Хоспитализираният е постъпил в тежко състояние с двустранна пневмония, но към момента е много добре", каза шефът на НЦЗПБ.

По думите й стана ясно, че заразените с "Делта" варианта са колеги и работят в Столичния електротранспорт.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/568924090937768
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве