Южнокорейци: Тракия икономическа зона е първата в ЕС, с която подписваме договор

„Днешният меморандум е първият, който подписваме с държава от Европейския съюз“, декларира комисарят и специален пълномощник на южнокорейската свободна зона DGFEZ (Daegu Gyeongbuk Free Economic Zone) Гунуу До (Gunwoo Do), преди да положи парафа си за партньорство с „Клъстер Тракия икономическа зона” редом до този на председателя на сдружението и основател на ТИЗ инж. Пламен Панчев.

„В нашата зона силно развити са машиностроенето, текстилната промишленост и особено автомобилостроенето, като на наша територия се намира и най-големият завод за коли в света – този на автомобилния концерн „Хюндай”. Убедени сме, че именно в тези сфери можем да си партнираме с ТИЗ“, допълни Гунуу До.

„Горди сме, че корейският ни партньор е забелязал „Тракия икономическа зона” като най-доброто място за развиване на бизнес в Източна Европа и се надяваме в скоро време да имаме реални инвеститори от Южна Корея. Чрез подписания договор ще си сътрудничим при създаването и развитието на високотехнологични паркове в Корея и в България“, заяви инж. Панчев след подписването на меморандума в заседателната зала на Община Пловдив, която е побратимена с 2,5-милионния южнокорейски град Тегу.

„След като 15 години развиваме културни връзки между двата побратимени града, е нормално да започнем и икономическо сътрудничество с подписването на меморандума между двете зони”, коментира домакинът на срещата и зам.-кмет на Пловдив по общинската икономика Розалин Петков.

На срещата присъства и председателят на Общинския съвет на Тегу Илхун Парк, който съобщи, че през есента на официално посещение в Пловдив ще пристигне кметът на южнокорейският град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България