Юли идва със захлаждане и превалявания Средните максимални температури ще са между 28 и 33 градуса, валежите ще са около и над нормата, повечето следобед

През месец юли средните температури ще бъдат като обичайните през последните няколко години. Ще има доста горещи дни. Във валежно отношение месецът ще бъде близко до нормите, като условия за повече превалявания ще има на места в Северна България и около планините.

След горещия завършек на юни, при който на места в страната температурите превишиха 40-градусавата бариера, още в началото на юли от северозапад ще започне да нахлува хладен въздух. На много места ще превали и прегърми, като по-интензивни ще бъдат дъждовете над Северна България. На места ще има и градушки. Температурите чувствително ще се понижат. Така през повечето дни до края на първото десетдневие максималните температури ще бъдат от 25 до 30 градуса, в дните с валежи на места и по-ниски, а в по-слънчевите дни в най-топлите места ще достигат до 33, 35 градуса.

Времето ще бъде променливо и след валежите на 2-ри и 3-ти, нови превалявания се очакват на 7-ми и 8-ми юли. След 10-ти ще настъпи стабилизиране на времето, ще бъде слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове. Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, достигащи до 37, 38 градуса. Захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има около средата на месеца.
Към края на второто десетдневие също ще имаме 2, 3 дни с по-нестабилно време, когато в следобедните часове ще има условия за краткотрайни валежи и гръмотевици.

През третото десетдневие ще преобладава слънчево, следобед и горещо време. По-съществени заоблачавания ще има към 22-ри до 25-ти и в края на месеца, когато на места ще превали с гръмотевици, с най-голяма вероятност около планините.

Морската вода е между 22 и 27 градуса
Най-подходящо за почивка по нашето Черноморие

Юли е най-подходящ за почивка по нашето Черноморие. Студените фронтове, рядко достигат до крайбрежието, а свежият морски бриз прави горещините поносими. Температурата на морската вода има стойности от 22 до 27 градуса.

Съпътстващо дългите горещини явление е чувствителното спадане на нивото на реките и водните басейни.
Ниското ниво на Дунав се отразява в затруднения за речното корабоплаване.
В сравнение с юни нахлуванията на по-хладен въздух от северозапад намаляват, но въпреки това вероятността от проливни валежи и гръмотевични бури е голяма.

Поверия
На горещниците гадаем за зимата

След 10-ти ще настъпи стабилизиране на времето
Колкото са по-горещи 15, 16 и 17 юли (горещниците по стар стил или 28, 29, 30 по нов), толкова по-люта ще е зимата. От времето през тези три дни се съди за времето през декември, януари и февруари.
Ако прогърми на Илинден (20 юли) орехите ще са червиви, но виното ще е добро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.