„Юнайтед“ №1 в света по приходи

Манчестър Юнайтед“ сложи край на 11-годишната доминация на „Реал“ (Мадрид) в годишната класация на футболните тимове с най-големи приходи в света. „Червените дяволи“ спечелиха 689 млн. евро за сезон 2015/2016, като по този начин оглавиха класацията за първи път от сезон 2003/2004 г. Оттогава в продължение на 11 поредни пъти първи по приход е „Реал“.

Едва ли ще запазят класирането си през следващия сезон, защото клубът не участва в Шампионската лига, а и паундът отслабна спрямо еврото - заяви Дан Джоунс, съдружник във фирмата „Делойт“, която изготвя класацията. - Моята прогноза е, че догодина на върха ще бъде или „Барса“, или пак „Реал“.

Юнайтед“ скочи с 2 места, след като през 2014/2015 бе трети. Тогава на „Олд Трафорд“ регистрираха приход от 519,5 млн. евро. Само за сезон обаче постъпленията скочиха на 689 млн. евро.

На второ място се нарежда испанският шампион „Барселона“ с 620,2 млн. евро. Каталунците никога не са били първи в света. Най-доброто им класиране е именно второто място, което заемат 7 пъти в последните 10 години.

Най-голям шамар по реномето си поема „Реал“ (Мадрид). „Кралския клуб“ 11 години поред бе първи по приходи, но сега е един от двата клуба в топ 10 на класацията, които пропадат с две позиции. Другият е френският гранд ПСЖ.

Реал“ подобри значително постъпленията си, но кота 620,1 млн. евро стига само за третото място в престижната класация.

Четвъртата позиция се заема от германския първенец „Байерн“ (Мюнхен), а дебютно в топ 5 попада английският богаташ „Манчестър Сити“.

За сравнение преди 20 години отборите в топ 10 на класацията имат общ приход 488,2 млн. евро. Числата стигат едва за шесто място в наши дни. Именно на тази позиция в момента се намира френският шампион ПСЖ с 520 млн. евро пред седмия „Арсенал“ с 468,5 млн. евро.

Пет от водещите 10 отбора по постъпления са от английската Висша лига, като в топ 20 те са общо 8. Един от тях е шампионът „Лестър“, заемащ точно 20-а позиция. Освен великолепната осморка на английските тимове в топ 20 място имат и по 3 отбора от Испания и Германия, 4 от Италия, френският ПСЖ и руският „Зенит“ (Санкт Петербург).

Предварителните очаквания сочат, че от следващия сезон всички 20 тима от Висшата лига да бъдат в топ 30 на света по най-големи приходи - разкри Дан Джоунс. - Това е неизбежно поради влизането в сила на новия телевизионен договор, който ще гарантира над 5,92 млрд. евро на клубовете в Англия.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят