Юнкер: Европа няма да се бърка в италианските дела

Европа няма да се бърка в италианските дела, казва председателят на Европейската комисия, цитиран от британският вестник The Guardiqan.

Жан-Клод Юнкер подаде маслинова клонка на новото италианско правителство , предупреждавайки, че Брюксел и „немски-говорещите страни“ не трябва да повтарят грешката от гръцката криза и да четат строги лекции на италианския народ.

Юнкер признава, че макар да му се е искало да се намеси по време на политическата криза в Италия , той е бил твърдо решен да не подхранва по този начин твърденията на популистите, че ЕС се меси във вътрешните работи.

Председателят на ЕК отбеляза, че двете управляващи антисистемни партии са се отказали от идеята да напускат ЕС и той ще ги оценява по делата им , а не по риториката им.

В интервю за германски новинарски сайт Юнкер признава, че е „притеснен“ от развитието в Италия, реакцията на пазарите е била „ирационална“ и не трябва да се сочи като показател за бъдещото развитие на събитията.

„Аз много уважавам президента Матарела, но не съм разговарял с него по време на политическата криза, не съм се намесвал, макар, че ми се искаше…Като седя извън процесите (в Италия) не помагам, но и като се намеся, пак не помагам. В сериозно затруднение съм“, казва Юнкер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа