Юнкер свиква извънредна среща на лидери на страни от ЕС за миграцията

Ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква извънредна среща на лидерите на страните от ЕС по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. Това съобщи самият Юнкер в профила си в „Туитър“.

„Свиквам неформална среща на лидерите по въпросите на миграцията и на предоставянето на убежище в неделя (24 юни), за да ги обсъдим с лидерите на страните в навечерието на Съвета на ЕС“, написа Юнкер.

В срещата ще участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция, съобщава АФП. Тя ще се състои четири дни преди срещата на върха на ЕС и ще бъде насочена към преодоляване на дълбоките разделения в Европа по въпроса за миграцията.

Редовният Съвет на ЕС е насрочен за 28 и 29 юни. Германската канцлерка Ангела Меркел, притисната от коалиционните си партньори от Християнсоциалния съюз на вътрешния министър Хорст Зеехофер, се надяваше на предварителна среща по въпросите на миграцията, но в началото на седмицата източници от Брюксел коментираха, че извънреден съвет не е необходим и че всичко ще бъде обсъдено по време на редовната среща.

ХСС настоява за по-радикални мерки спрямо мигрантите и заплашва с напускане на мнозинството. Засега Меркел и Зеехофер постигнаха съгласие, че ще решават за миграционната политика и за по-нататъшните си отношения след срещата на ЕС в края на юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа