Юристът Иван Драганов, дългогодишен деятел на БСП, пред „Труд“: Мъртви души гласуват за спуснатите от Централата послушковци

Трагично е, че няма социалист кандидат за кмет на София

Иван Драганов е едно от лицата на БСП. С 55 години членски стаж, винаги сред лидерите на партията в Хасково, независимо какъв пост заема. Потърсихме Иван Драганов заради мрачните прогнози, които социолозите дават за представянето на социалистите в местен и национален мащаб на предстоящите избори. Той разкрива в интервю за „Труд“ една от най-упорито скриваните тайни в БСП – как мъртви души печелят вътрешно-партийните избори и крепят управлението на партийната върхушка.

- Г-н Драганов, социологически проучвания сочат, че БСП ще загуби тези избори в големите градове, включително и в Хасково. Вашият коментар?

- Моите наблюдения в Хасковския регион потвърждават тези проучвания. Не само за града, но и в общините. Когато от Бузлуджа Корнелия Нинова призова да се изправи, а другите да паднат, у мен се породи идеята да се понапънем, да свършим малко повече работа, пък каквото успеем. Оказа се обаче още от първия ни опит, когато ние решихме да се проверим в групата на нашата партийна организация, не ни се получиха нещата. Защото се появи онзи подход от времето на Първанов – да се телепортират само техни хора. Това е големият проблем на партийните организации - Централата определя кои да бъдат избрани. И тези хора създават ядра, ръководени от Центъра. В случая за нашия регион Деница Златева, областният управител Масларова, инструкторът Ленко Някой си. И тази малка група ръководи организацията насилствено и я принуждава да се избират лица, които центърът е възложил да бъдат избрани. Така се получи и тази година при нас.

- От кога е тази практика?

- Тази практика е от времето, когато председател беше Първанов. После я продължиха Румен Петков, Дъбов и тези около тях. В Хасково те най-напред заложиха на Георги Иванов, ние искахме наш кандидат, но те не се съгласиха. Така още тогава започна да се разбива партийната организация. Всъщност основният механизъм на централата на БСП на Нинова, която непрекъснато прокламира голяма демокрация в редиците си, е да създава интриги по места. Във всеки град има спуснати техни хора, на които те залагат, и по този начин не се създават по никакъв начин условия за развитие на местни кадри. Така е и при нас. Тази практика се роди при Първанов, мина през Станишев, там се задълбочиха нещата, затвърди се този принцип, после беше много ефективен по тази линия г-н Дъбов, който и досега върши тези злини по цялата страна. Това довежда до непрекъснато притовопоставяне на членската маса и липсата на желание на младите хора да проявят интерес към партийната организация. Партията не им предлага никакви идеи за развитие. Затова в нашата партийна организация младите се броят на пръсти. Като казвам млади, това са до 40-45 години. След Станишев, по времето на Миков се получи едно поуспокояване, но при Нинова се върнаха идеите и принципите на работа на Първанов. Като най-активен в това отношение е другарят Добрев. В продължение на 2 години в Хасково са проведени 4 конференции, на които се избират местни кадри. После се прави жалба от хората, които имат връзка с централата като Валя Богданова, и ревизионната комисия излиза с решение за провеждането на нова конференция. Дава се време, пак отчети, пак избори, докато старите кадри измрат. В момента партийната ни организация реално не съществува.

- Добре, но нали кворумът се определя от членовете на партийната организация? Защо пак нови избори?

- Тука е голямата измама. Преди години в паметта на компютъра са вкарани имената на членуващите в първичната партийна организация тогава. Примерно преди 5 години те са били, както е при нашата, 25 човека. До ден днешен гласуват 25, а ние сме вече само 10 човека.

- Излиза, че гласуват мъртви души…

- Да, тези мъртви души гласуват когато те, отгоре, имат интерес. И тъй като нашата партийна организация направи тази проверка и реши да я редуцира до броя на живите и да проведем ново събрание, се появи бойната група на Нинова, начело със самоизбралия се за партиен секретар комсомолец Богдан Киров, приел и сестра си за член партията, и най-накрая се избрал сам за делегат. С мъртвите души. И когато решихме да проведем партийното събрание, той извика бойната група, виждал съм такива групи само в есесовските групи, щпицкомандите, когато нахлуват в домовете на евреите - зли, гледат яростно и крещят: „Нямате кворум, разпуснете се веднага! Вън! Тука е партийният секретар, той е член на младежкото движение!“

- Излиза че, „нямате кворум“ е нещо като парола?

- Тази парола е измислена и спусната от Централата. За да може да се управлява по този начин. Има кворум, когато те пожелаят. Няма кворум, когато те не желаят да има. И всички тези хорица по селата, че и в градовете, не могат да се опънат, защото са над 70-80 години и хабер си нямат, или пък покорно си мълчат, за измамата кворум. Това е голямата тегоба на нашата партийна организация. И тези четирима бабаити от бойната група са членове на ръководството на общинската партийна организация. Това са сегашният председател на партията, който след събрание ми каза на ухото: „Старче, ще ти разкажа играта!“ - Камен Тодоров. Цялата битка е за неговия избор. Деница Златева и Ленко Някой Си го наложиха, защото той е човекът, който ще слуша и изпълнява каквото каже Централата. Не партията. Тя си е добра и аз съм неин член. Но за такива хора в нашата партия няма място. С такива хора и с такива средства се страхувам, че битката за съществуването на партията като генератор на идеи за социална справедливост, вече е загубена. Сега битката е такива като мене, по-възрастните, които сме над 80 процента от членовете, да бъдат избирани, а не помитани от Центъра. Старите имаме какво да дадем на тази партия. А не измами като: Вашата организация сте 15 души, дайте да изберем еди-кой си, какво ще се събираме – и хоп, протокол и подписи. Това пък е измамата по мирен път. В резултат на тази тактика сега делегатите от нашата организация са повече от действащите членове на тази организация. Мъртвите души не си поплюват. Така хасковската партийна организация скоро ще стигне по численост малките населени места в областта. И накрая ще остане само един партиен секретар. Има места където е така, има само партиен секретар, но в централата се води партийна организация с н-брой членове, които гласуват и избират делегати. По компютъра и спуснати, разбира се.

- В София за първи път БСП няма свой кандидат за кмет, ще гласува за независим. Как ще коментирате това?

- Това е трагично. Паргов, който също е в групата на Нинова, го пращат да помага в Хасково. А партийната организация в София е по-зле от хасковската. Е каква помощ ще ни оказва? Тези хора не идват да съграждат, те идат, водени от личните си интереси. Как да има кандидат за кмет на София от БСП, като там от години няма нито едно изявено, доказало се лице? Поне от 10 години е така. Няма лидери. Така е в София, така е в Хасково, така е на много други места. В Хасково банкерът Коста Стоев казва в едно интервю, че служебно напуснал партията. И сега е кандидат. Стоев може да е прекрасен банкер, но няма нищо общо с партията. Наши хора сега управляват и чест им прави на ГЕРБ, че прибраха стойностните. Това е нормално, още в началото на демокрацията много кадри ни напуснаха, но аз смятах, че е за добро – хора с различно мислене, от различни партии да работят за града си, за държавата си. Лошото е, че не се случи. Тези хора ги завладя единствено личният им интерес. Какво ще спечели той, а не какво ще спечели държавата. По този начин сега в Хасково, а и на много други места, ако в един град решат да направят изпълком от кадърни хора, от различни партии, които да свършат някаква работа, от БСП няма да има нито един. Хайде от мене да мине – двама-трима. Това са кадрите. Боби дошъл от чужбина, добре се облича, носи вратовръзки, но какво знае за този град, за интересите на хората в него, има ли идеи за развитието му? Няма. Мисля, че в близко бъдеще, синдромът София – липса на кандидат за кмет, ще бъде последван на много места. Че ние вече нямаме кандидати за кметове и по селата! На миналите избори имахме само един избран кмет в Брягово. Един-единствен социалист.

- Какъв е изходът, какво е бъдещето за БСП? Отива ли си тази партия, загива ли?

- Изходът е когато хора, които имат претенции да управляват страната, в случая моята партия, БСП, да седнат, да поумуват и да видят най-после обекта, на който трябва да въздействат. И да напишат не визия за България, а политическа програма за въздействие. И тази програма да бъде запълнена с имена на хора, които неслучайно са попаднали там. Това трудно може да се случи, но може. Както се случи с президента, намерихме човек, който може да прави нещо. Такива хора има все още в България. Но моята партия не се занимава с това да ги открива, тя вдига високо лозунги и минава под тях. Не може в един град, който по мое време беше 101 000, в една партийна организация, която се бие по гърдите, да има точно 21 младежи. 21. Е, каква да е перспективата в тази ситуация? Но ако Нинова и приближените й спрат да се мешат грубо по места с техните спуснати послушковци, биха могли да се открият и изградят кадри, които да направят здраво ядро на партийните организации. Но по начина, по който сега се работи, центърът ще унищожи докрай местните. Не може да се обикаля от врата на врата и да се казва: “Бай Иване, трябва да гласуваш за Иванов, София така каза. Или член на ревизионната комисия взема делегатската карта на момчето избрано от нас, или Деница Златева да превръща в посмешище цяла конференция, за да прокара линията на Нинова.

- Според вас, кои са основните грешки на Нинова, довели до сегашното състояние на БСП?

- След Лилов никой не е написал и ред за това що е социалистическа партия и има ли тя почва у нас. Корнелия Нинова като всички останали върви след и покрай събитията. Този бил крадец, другият разбойник, третият имал тераса.

- Нали бяхте на власт, защо не ги затворихте? Даже два пъти.

- Опортюнистическата и сакъзовска дейност ги доведе дотам, че БСП никога не е управлявала. БСП винаги е била пълнеж в групата на управляващите. Идеите на нашата партия никога не са стояли на преден план в тези управления. Не можеш да казаваш, че си на власт, а друг да те командва. Ето това е, докато хората като мене, на моята възраст, ни използват за пълнеж и ние търпим, ще е така. Затова ми иде да кажа – да вземем да се спрем. Това не е нашата партия, това не са нашите идеи. Това е партия на хора, които преследват целите си, печелят от това, правят пари, но не са за пример в обществото. Ето Нинова, всеки ден някой ме пита – ама тя довчера не беше ли в СДС, ама тя не е ли милионерка? Кой е Кирил Добрев? Още като се спомене името му, казват не е онова момче, дето открадна парите на границата? Това са лицата на нашата партия.

Нашият гост

Известният хасковски и после столичен адвокат Иван Драганов е роден в с. Ръженово, Хасковско. Потомък, както и повечето кореняци хасковлии, на тракийски българи, прокудени от Беломорска Тракия. Бил е дълги години председател на Окръжния народен съвет в Хасково, известен е с демократичния си дух и модерно мислене, твърде различен от типа ръководители по комунистическо време. Винаги е отстоявал освен своята позиция и справедливостта. Честен и прям, Иван Драганов не може да се примири с тенденциите, които постепенно убиват БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта