Явор Нотев: "Атака" частично ще подкрепи президентското вето за Изборния кодекс

Снимка: Архив

Връщането на опозицията в зала би нормализирало работата на парламента, заяви зам.-председателят на Народното събрание

"Партия "Атака" частично ще подкрепи президентското вето за Изборния кодекс", посочи Явор Нотев - зам.-председател на Народното събрание, пред БТВ.

"Това обаче не е моментно решение, а стара тема за нас, с оглед на възможностите за манипулиране на вота", уточни още Нотев.

Президентът Румен Радев върна в понеделник Изборния кодекс за повторно разглеждане от депутатите и призова БСП да се върнат в парламента. От ГЕРБ определиха ветото като политическо, от левицата посочиха, че няма да се върнат в пленарната зала въпреки призива на държавния глава.

Ветото на президента с неговите мотиви тепърва ще се обсъжда, защото такъв е редът, каза още Явор Нотев. "Новите изменения бяха атакувани нестандартно от опозицията, те заявиха въпреки критиката към закона, че няма да се върнат в пленарната зала за разглеждане на ветото на президента. Мястото на опозицията не е извън залата, а там където са ги изпратили избирателите", посочи още той.

"Връщането на опозицията в зала би нормализирало работата на Народното събрание", убеден е той. „Всяка една от тезите на опозицията има своите основания, но би могла да бъде защитена от парламентарната трибуна“. По думите му БСП затрудняват нормалната работа на парламента. „Освен поведението на левицата други признаци за криза не съществуват“, допълни Нотев.

По повод предложението да се налагат солени глоби на депутатите, които не ходят на работа, Нотев заяви, че 2/3 от заплатите и 1/3 от представителните пари ще се удържат.

Коментари

Задължително поле