Шофьорът, правил дрифт пред НС, получи една година условно с 3 години изпитателен срок

Мъж, влязъл в клас и шамаросал петокласник, отива да съд

Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Вучич: Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас

Ягър: Тренираш нощем, играеш на 50 години

„Искам да играя до 50 години и ще направя всичко, за да го постигна“, казва легендарният Яромир Ягър.
Чешкият ветеран, който е най-възрастният състезател в Националната хокейна лига (НХЛ), подписа договор с „Калгари“ за 1 млн. долара. На 45 години! В почти всеки мач Ягър подобрява различни рекорди, но най-големият вече е факт. Чехът е втори по точки във вечната ранглиста на НХЛ след великия канадец Уейн Грецки.

Яромир започва да играе хокей още на 4-годишна възраст. С отбора на „Пийтсбърг“ два пъти печели купа „Стенли“. На снимката хокеистът с родителите си – баща си Яромир и майка си Анна.
Яромир започва да играе хокей още на 4-годишна възраст. С отбора на „Пийтсбърг“ два пъти печели купа „Стенли“. На снимката хокеистът с родителите си – баща си Яромир и майка си Анна.

А всеки негов треньор по физическа подготовка едва ли би се усъмнил в думите му, които звучат като закана, знаейки как легендата работи. Това обаче включва допълнителна подготовка – често вечер, а понякога и нощем.
„Постоянно трябва да пробваш нови и нови неща – казва Ягър -А не да правиш, като другите. То просто не работи. Необходимо е да тренираш по-различен начин. Разбира се и да срещнеш правилните хора.“

И признава, че е имал късмет, защото никога не е страдал от тежки контузии. Но пък и здраво работи, за да поддържа тялото си във форма. Още от дете баща му го е държал строго, но го е научил всяка сутрин да прави хиляди клякания на ден. Та до днес.

„Хокейните тренировки в сравнение с тези загрявки ми се струваха като лека забава“, казва с усмивка чехът.
Ягър не пие и не пуши. Яде безглутенови храни, набляга на рибата и е ограничил сладкото. Но като всеки човек е имал слабости. До преди година е страстен почитател на хазартните игри и постоянен посетител на казината. Но един ден разбира, че се уморява от всичко това. И че увлечението му пречи на хокея. Спира. Заради любимото си занимание той практически се отказва от всичко, дори от кафето и диетичната кола. И докато някои смятат, че дълголетието на чешката легенда се дължи на физиологически феномен, той не спира да работи над себе си денонощно.

Ягър е олимпийски шампион и двукратен №1 в света с отбора на Чехия.
Ягър е олимпийски шампион и двукратен №1 в света с отбора на Чехия.

„Всеки човек си има възходи и падения, те са 50 на 50 – смята Ягър. – Единственото, което можеш да контролираш е отношението ти към тях. Знаеш, че ще имаш лоши дни, но ако погледнеш от позитивната им страна – помага. Така е и с великите хокеисти. И те имат несполучливи мачове, но знаят да покажат по нещо хубаво, дори когато не се получава.“

Чехът разкрива, че вкарването на гол продължава да му носи голямо удоволствие. Е, не скача, като 20-годишен, но изпитва вътрешно удовлетворение.
“Голът е резултат от твоята тежка работа – категоричен е той. – Разбира се не е лесно да забиеш шайбата във вратата. Светът се променя и хокеят също. Първо трябва да се приспособиш към играта, а после и към вратарите. Всички млади сега са израснали с настоящите голкипъри – познават техния маниер и са се научили да вкарват в такива условия. А аз трябва да ги разучавам. Играта е сякаш същата – щом имаш шайба, контролираш скоростта. А щом имаш сила – контролираш шайбата.“

И философски завършва, че мисли ден за ден и не гледа към бъдещето. Иска да играе във всеки мач на най-високо ниво. Още повече че има още рекорди за покоряване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете