Ядем все по-малко български зеленчуци

Родното производство задоволява под 70 на сто от нуждите на пазара

Вносът продължава да расте от началото на годината

Все по-малко са българските зеленчуци на пазара у нас, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

“Нивата на самозадоволяване със зеленчуци в страната продължават да се влошават. През 2017 г. самозадоволяването с домати е 70%, докато през 2018 г. делът им е 68%. За сравнение през 2007 г. процентът е бил 82%, отчитайки само официалния внос”, отбелязват експертите от центъра.

Тревожно е и положението при чушките. Родният пипер е покривал 71% от нуждите на пазара през 2018 г. За сравнение година по-рано делът му е бил 72%, а десет години по-рано - 87 на сто.

При краставиците нивата на самозадоволяване в България през миналата година са около 98%, докато година по-рано са били 78%. През 2007 г. отчетеният дял на този вид зеленчуци местно производство е 101%.

Данните на Националния статистически институт потвърждават ръст на вноса на пресни зеленчуци и плодове у нас. През януари в страната са внесени 22,8 хил. тона пресни зеленчуци и 30,7 хил. тона пресни плодове, респективно с 2,3% и 8,4% повече спрямо същия месец на 2018 г.

В сравнение с година по-рано драстично растат доставките на лукови зеленчуци - със 760 тона или 28,8%. По-големи са и внесените количества картофи - с 5,2% и зеле - с 10,8%.

Сред плодовете по-съществен ръст се отчита при ябълките - с 20,4%, а намаление - при черупковите плодове (с 11,5%), гроздето (с 20,9%) и крушите (30,7%).

Според експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство производството на краставици се връща на стабилните си позиции от предходните години. Има нормализация при производството на домати със засилване на оранжерийното производство, докато при пипера продължават низходящите тенденции от последните 5 години.

Статистиката на земеделското министерство показва, че през миналата година у нас са произведени около 148 хил. тона домати, 67 хил. тона краставици и 52 хил. тона пипер. Спад се отчита при доматите с около 7% на годишна база и при пипера - с 5%. Производството на краставици обаче се увеличава с 37%.

 

Картофите струват двойно

Цените сред най-високите от 2007 г.

Цените на едро на повечето зеленчуци през първото тримесечие на тази година са по-високи, отколкото през миналата година и са сред най-високите за периода от 2007 г. досега. Това показва още анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Наблюдава се 19% увеличение на стойността на оранжерийните домати и 7% спад при оранжерийните краставици. Само през април цената на едро на ябълките е с близо 33% под нивото отпреди една година, докато картофите са поскъпнали над два пъти, а вносните домати - с 3,6%, отчита земеделското министерство.

От центъра прогнозират през второто тримесечие на годината цените на зеленчуците на едро да намалеят с до 30% при краставиците и с до 5% при доматите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика